fbpx

Dnevnik jednog luđaka u Kaštilcu

Splitsko ljeto…

Nagrađivana ‘mono-opera’ Marjana Nećaka na 62. Splitskom ljetu

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Dnevnik jednog luđakaU sklopu Splitskoga ljeta, u Kaštilcu danas 31. srpnja s početkpom u 21,00 sat gostuje predstava Dnevnik jednog luđaka prema djelu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Makedonski skladatelj i glazbenik Marjan Nećak, koji je režirao te potpisao glazbu i scenografiju ove zanimljive interpretacije Gogolja, karakterizira je kao mono-operu, a glavnu je ulogu prepustio svestranom glumcu Ozrenu Grabariću. Predstava, nastala u produkciji Moving Music Theatre, osvojila je nekoliko nagrada na Festivalu malih scena u Dnevnik jednog luđakaRijeci – za najboljega glumca, glazbu te nagradu publike, kao i nagradu publike na ovogodišnjem Festivalu monodrame u Bitoli, gdje je i praizvedena.
Predstava neobičnom kombinacijom glazbenih i scenskih elemenata propituje iskrivljenu sliku svijeta kakva se odvija u glavi jednoga sitnog činovnika, od društva odbačenog i razočaranog čovjeka. On, zbog svog osjećaja nepotrebnosti, stvara paralelni unutarnji svemir u kojemu je važan i moćan te kroz predstavu pratimo taj pomak do pretjeranih razmjera. Svjedočeći tako razvoju duševne bolesti pokušavamo naći odgovor na uvijek prisutno pitanje – koji je svijet zapravo normalniji, stvarniji, koji je važniji?
Predstava je osvojila nagradu za najboljeg glumca, najbolju glazbu te nagradu ‘Mediteran’ žirija Novog lista na ovogodišnjem 23. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci te nagradu publike za najbolju predstavu na 18. međunarodnom festivalu monodrame u Bitoli.
Predstava se izvodi na kombinaciji engleskog i španjolskog jezika, uz hrvatske titlove.

Foto: Press