fbpx

Filmski ciklus: Ljubav u doba korone

Ljubav u doba korone

Ima li boljeg lijeka (ili bijega?) od novo-normalne stvarnosti do uzvišenih osjećaja prave, filmske ljubavi? Filmski ciklus Ljubav u doba korone svake nedjelje tijekom siječnja u Art-kino donosi ljubavne klasike za velike i male filmoljupce. Da nužna fizička distanca među vjernom publikom ne bi prerasla i u emocionalnu, već s prvim danima nove, 2021. godine Art-kino donosi ciklus ljubavnih filmova znakovitog naziva Ljubav u doba korone. Osam termina u siječnju donosi pravu dozu velikih ljubavi i nikad potrebnijeg filmskog eskapizma.

Ljubav

Podijeljen u dva dijela, program svake nedjelje u siječnju donosi ljubavne priče za velike i male filmoljupce i filmoljupke. Za mlađe gledatelje, kao i sve duhom mlade, s početkom u 16 sati, na programu su četiri Disneyjeva animirana ljubavna klasika, a program za odrasle, s početkom u 18 sati, donosi četiri ljubavne drame za koje je, uz obveznu maskicu, topla preporuka uzeti i rupčić za suze. Svi se Disneyjevi filmovi prikazuju na originalnom engleskom jeziku s hrvatskim podnaslovima.
Program 10. siječnja otvara prvi animirani film iz legendarnog studija Walta Disneyja – Snjeguljica i sedam patuljaka (1937.) – ujedno i prvi animirani dugometražni film u Sjedinjenim Američkim Državama uopće. Napravljen prema istoimenoj bajci braće Grimm o mladoj Snjeguljici koja je pobjegla od zle maćehe i našla utočište u društvu izuzetne sedmorice patuljaka, film je po izlasku proglašen remek-djelom, uz zaslužen počasni Oscar za svoje odvažno dostignuće u svijetu animiranog filma.

Ljubav

Istog dana u 18 sati slijedi Sjaj u travi (1961.) Elije Kazana, ovjenčan Oscarom za najbolji izvorni scenarij Williama Ingea te nagrađen Zlatnim globusom za najperspektivnijeg glumačkog debitanta Warrena Beattyja. Tada još nepoznati Beatty, u društvu izuzetne Natalie Wood, donosi dirljivu i tragičnu priču o romantičnoj vezi siromašne djevojke i bogatog mladića u malom gradiću u Kanzasu 20-ih godina prošlog stoljeća.
Ljubav u doba korone nastavlja se 17. siječnja projekcijom animiranog klasika Pepeljuga, napravljenog prema bajci Charlesa Perraulta, koji je s univerzalnom pričom o pronalasku sreće dobrostive i zanemarene Pepeljuge, uz sjajnu animaciju i nezaboravne songove, proglašen jednim od najboljih Disneyjevih ostvarenja uopće.
U nastavku iste večeri na veliko platno Art-kina stiže romantična drama Djevojka koju sam volio (1973.) Sydneyja Pollacka s Barbrom Streisand i Robertom Redfordom u karizmatičnim ulogama ljubavnog para čija je veza sazdana od potpuno oprečnih karakternih osobina. Veliki hit ondašnjih kinoblagajni, film se i danas smatra jednom od najupečatljivijih i najboljih ljubavnih priča na celuloidnoj vrpci, u neizostavnoj pratnji Oscarom nagrađene originalne filmske glazbe u izvedbi same Streisand (The Way We Were).

Ljubav

Treća nedjelja, 24. siječnja u 16 sati donosi kultnu Damu i Skitnicu (1955.), najveću pseću romansu svih vremena. Film zasluženo pripada među klasike animiranog filma, portretirajući univerzalnu ljubavnu priču popraćenu sjajnom glazbenom pratnjom (pjesma Bella Notte postala je jedna od Disneyevih najčuvanijih glazbenih dragocjenosti). Magazin TIME 2011. godine uvrstio je Damu i Skitnicu na listu “25 najboljih animiranih filmova svih vremena.”
Slijedi redateljski prvijenac Cameron Crowe Reci bilo što (1989.), od kritike i publike hvaljena ljubavna drama koja je vješto i upečatljivo ocrtala odrastanje generacije X. Film prati romansu između prosječnog učenika Lloyda Doblera (John Cusack) i Diane Court (Ione Skye), razredne odlikašice, odmah po završetku srednje škole. Entertainment Weekly proglasio je film najvećom modernom filmskom romansom.
Posljednja nedjelja u mjesecu, 31. siječnja, donosi Trnoružicu (1959.), posljednju ekranizaciju bajke u produkciji samog Walta Disneyja. Osim bajkovite animacije te pomnog karakternog portretiranja likova, film krase uistinu nezaboravne glazbene kulise, što dokazuju i brojne nagrade kojima je ovjenčan.
Program Ljubav u doba korone istog dana u 18 sati zaključuju Mostovi okruga Madison (1995.), kultna romantična drama Clinta Eastwooda, snimljena prema istoimenom bestseleru Roberta Jamesa Wallera. U filmu su nastupili sam Eastwood i Meryl Streep, nominirana za nagradu Oscar, u ulogama slavnog fotografa National Geographica i usamljene kućanice. Četiri zajednička dana donijela su prekretnicu u njihovim životima, izmamivši suze u očima milijunima gledatelja.
Ulaznice za filmove u sklopu programa Ljubav u doba korone mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.
Više o filmskom ciklusu: Ljubav u doba korone potražite na linku.

Foto: Press