fbpx

Dvije nove izvedbe opere Werther s dvije solističke podjele

Rijeka….

Medijski pokrovitelj Scena.hr

WertherNove izvedbe romantične opere ‘Werther‘ Julesa Masseneta na programu su riječkog HNK Ivana pl. Zajca u srijedu 26. i u petak 28. listopada u 19.30 sati. Na prvoj izvedbi, 26. listopada, u glavnim će ulogama debitirati solisti nove podjele, Marko Fortunato kao Werther, Wioletta Hebrowska kao Charlotte, Vanja Zelčić kao Sophie te Dario Bercich kao Albert. Na sljedećoj će izvedbi, u petak 28. listopada, uloge Werthera, Charlotte i Sophie ponovno pjevati solisti premijerne podjele: Aljaž Farasin, Ivana Srbljan i Anamarija Knego dok će u ulozi Alberta ostati Dario Bercich. Publika će tako u dvije uzastopne izvedbe moći čuti, vidjeti i usporediti obje sjajne solističke podjele.
Moderno romantično uprizorenje režirao je majstor klasične operne režije Fabrizio Melano, veteran iz posljednjeg zlatnog doba newyorškog Metropolitana gdje je režirao i obnovio preko dvadeset opera i surađivao s najvećim opernim pjevačima druge polovice dvadesetog stoljeća, od Luciana Pavarottija i Placida Dominga do Renate Scotto i Jessye Norman. Iako je tijekom svoje duge i bogate karijere, „Werthera“ režirao već nekoliko puta, suradnju sa solistima u Rijeci izdvaja kao svoje najbolje iskustvo vezano uz ovaj operni naslov. On je ujedno i scenograf opere koju je u potpunosti rasteretio raskošnog dekora i usmjerio režiju na psihološki složene odnose glavnih likova.
Podsjetimo, premijera opere Werther 3. listopada oduševila je publiku, ali i kritiku koja je izvedbu ocijenila najvišim ocjenama.
– ..Prodire duboko do srca gledatelja“ ili, „Emocije, u bujnoj glazbi i mladim, sjajnim izvođačima, dobile neku novu dimenziju i očarale riječku publiku“, potom „Svi su se istaknuli glasovnim i pjevačkim odlikama, i glumom“ ili „Cijelim svojim nastupom postigli su ono što je najvažnije na sceni – vjerujući u svoje likove uvjerili su i nas u njih i mi smo im vjerovali“, samo su neki od citata iz kritika nakon premijerne izvedbe.
WertherGošća Wioletta Hebrowska čiju ćemo Charlotte prvi put čuti i vidjeti 26. listopada, Poljakinja je s njemačkom adresom. Stalna je članica solističkog ansambla Kazališta u Lübecku (Njemačka). Njen operni repertoar uključuje uloge kao što su Oktavian (Kavalir s ružom), Komponist (Ariadne auf Naxo), Romeo (I Capuleti e I Montecchi), Idamante (Idomeneo), Dorabella (Cosi fan tutte), Hänsel (Ivica i Marica), Angelina (La Cenerentola), Marguerite (Faustovo prokletstvo), Brangäne (Tristan i Izolda), Maddalena (Rigoletto). Pojavljuje se i u nekoliko DVD produkcija kao što su Prsten Nibelunga (kao Grimgerde, Echo-Klassik-Award) i Falstaff (kao Meg Page s Berndom Weiklom u naslovnoj ulozi). Gostovala je i u nekoliko njemačkih opernih kuća kao što su primjerice Dortmund, Kaiserslautern, Bielefeld, Kazalište Osnabrück i dr.
Izvedbama će dirigirati maestro Matija Fortuna. U ostalim, manjim ulogama u obje će nove izvedbe ostati solisti premijerne podjele: Upravitelj je ponovno Slavko Sekulić, Schmidt je Sergej Kiselev, Johann je Robert Kolar, Brühlmann Davor Lešić, Kätchen je Ana Majdak, a u ulogama Upraviteljeve djece pojavit će se Dean Dodik, Domagoj Gunarić, Sergej Božić, Domagoj Stanišić, Debora Iskra i Leonarda Jelušić.

Foto: Press