fbpx

U Zagrebu svečano otvorena izložba Balet i strast

Zagreb…

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena izložba o životu, odricanju, ljubavi i strasti prema baletu – Balet i strast

Balet i strastIzložba koja donosi životnu priču dječaka koji je svoje prve baletne korake učinio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta još tijekom Drugog svjetskog rata, a potom osvojio svjetske baletne pozornice, otvorena je jučer pod nazivom Balet i strast– donacija Jelka Yureshe u Muzeju za umjetnost i obrt. Mnoštvo raskošnih baletnih kostima, vrijednih fotografija i jedinstvenih baletnih predmeta koje je rođeni Zagrepčanin Željko Jureša donirao Muzeju za umjetnost i obrt, izloženo je u ovoj jedinstvenoj i raskošnoj Balet i strastzbirci prikupljanoj u najpoznatijim svjetskim baletnim kućama tijekom njegove dugogodišnje karijere.
Izložba dočarava putovanje kroz neke od najljepših baleta 20. stoljeća u kojima je nastupao Jelko Yuresha sa svojom plesnom i životnom partnericom Belindom Wright uz bok najpoznatijih svjetski baletana poput Rudolfa Nurejeva, Olge Spesivceve, Mihaila Barišnjikova, Ane Pavlove, Maje Pliseckaje i drugih čije su memorabilije također dio ove značajne i jedinstvene donacije. Zbirka predstavlja i radove nekih od vrhunskih baletnih kostimografa, poput Olivera Messela i Normana McDowella, koji svjedoče o vrhunskim produkcijama kazališnih pozornica Londona, New Yorka, Moskve, Pariza.
Balet i strastUz nazočnost brojnih uglednika iz svijeta umjetnosti i kulture, izložbu je otvorila Ministrica kulture Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek, i istakla značaj izložbe i vrijednosti donacije koja predstavlja jedno od referentnih mjesta za buduće proučavanje svjetske povijesti baleta.
Kustosi izložbe su Miroslav Gašparović i Adriana Prlić, autori koncepta izložbe su Mladen Mordej Vučković i Davor Schopf, a postava Sanja i Mario Bachrach Krištofić.
Izložba će biti otvorena do 18. veljače iduće godine.

Foto: Press – Vedran Benović