fbpx

Posljednja Freudova seansa gostuje u HNK Split

Planet Art…

Posljednja Freudova seansaZagrebačko kazalište Planet Art gostovat će u Hrvatskom narodnom kazalištu Split na čijoj će velikoj sceni u četvrtak 31. ožujka s početkom u 19,30 izvesti dramu ‘Posljednja Freudova seansa’ Marka St. Germnina višestruko nagrađivanog američkog dramatičara. Predstavu je režirao Marko Torjanac koji i igra ulogu Freuda, dok drugu ulogu u komadu, onu poznatog američkog pisca Clive Staples Lewisa tumači Frano Dijak.
Godina je 1939. Europa je na samom početku drugog svjetskog rata. Drama svjedoči neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda i uskoro svjetski poznatog pisca ‘Kronika iz Narnije’ Clive Staples Lewisa. U neminovnom sukobu dva velika uma i svjetonazora, Freud zastupa poziciju znanosti dok je Lewis nepokolebljiv u svojoj vjeri. Dok svijet klizi u kaos nastoje se pronaći odgovori na velika pitanja: Postoji li Bog? Ako postoji, zašto dopušta patnju, ratove…? Zbog čega postoji zlo, ako je dobro ono što je ispravno? Jesu li naši životi samo reakcija na naše primarne odnose s roditeljima ili pak postoji istina koja je veća od onoga što možemo pojmiti? Jesu li nam možda odgovori na dohvat ruke i što nam oni donose…? I na koncu – što nas određuje kao ljude?
Germainova drama Posljednja Freudova seansa intrigantno balansira kompleksnost teme s humorom i ljudskošću kroz zanimljive osobne priče i sudbine ovih jedinstvenih povijesnih lica čije je mišljenje i djelovanje uvelike oblikovalo današnji svijet.
Posljednja Freudova seansaMark St. Germain je višestruko nagrađivani američki dramski pisac poznat po dramama povijesne fikcije kakva je i Posljednja Freudova seansa, jedna od najdugovječnijih predstava na newyorškim pozornicama koja je 2011. dobila nagradu Off Broadway Alliance-a kao najbolja predstava, a koja se s prekidima izvodi od 2009. sve do danas.
St. Germain je za svoj spisateljski rad dobio i brojne druge prestižne nagrade poput Outer Critics Circle Award, Lucille Lortel Award, nagrade Time Magazina Year’s Ten Best, nagrade Joe A. Callaway, nagrade New Voices In American Theatre i druge.
Osim kazališnih drama Camping With Henry And Tom, Out of Gas On Lover’s Leap, Forgiving Typhoid Mary, Johnny Pye and the Fool-Killer, Jack’s Holiday i Stand By Your Man, scenarist je brojnih serija od Cosby Show-a do serije Crime and Punishment, režirao je dokumentarni film My dog, a okušao se i kao pisac za djecu višestruko nagrađivanom knjigom Three Cups. Surađuje s brojnim kazalištima u kojima njegove drame nastaju u kazališnim radionicama, a od 2012. scena kazališta u Pittsfieldu nosi njegovo ime.
Posljednja Freudova seansa prvo je djelo Mark St. Germaina izvedeno u Hrvatskoj.

Foto: Press