fbpx

Dokumentarac “Poljske molitve” gledajte na HBO Maxu

HBO Original dokumentarac Poljske molitve (Polish Prayers)

Mladi Antek u dokumentarcuPoljske molitve” je tradicionalni katolik, konzervativnih nazora, no kad se zaljubi počinje preispitivati svoja uvjerenja – najprije zabranu predbračnih odnosa, a na kraju i postojanje Boga.

Odrastao je u religioznoj desničarskoj obitelji u suvremenoj Poljskoj. Katoličanstvo, nacionalizam, a pogotovo celibat određuju njegov svijet.

Redateljica Hanka Nobis i njen tim nekoliko su godina pratili njega, njegove prijatelje i obitelj. Ona vidi Anteka kako uživa u svojoj sve većoj moći unutar Bratstva, male grupe istomišljenika i pojavu njegovih sumnji na putu koji je odabrao.

– Namjera mi je bila napraviti film koji će pokazati mnoga lica desnog radikalizma i prezentirati informacije otvorenog srca. Prvi korak do promjene je razumijevanje, a ako obje strane nastave širiti pojednostavljenu priču o drugoj, promjena može trajati jako dugo – izjavila je o filmu “Poljske molitve” redateljica Hanka Nobis.

Događaje je prepričala kroz život mladića na putu da postane vođa ultrakonzervativne katoličke skupine pod nazivom Bratstvo. Ipak, on u trenutku kad treba biti promaknut počinje preispitivati moralna načela za koja se borio godinama.

– Kada sam upoznala Anteka bilo mi je jasno da je on povrijeđen i da je duboko u sebi vrlo osjećajan čovjek. To je odlučio sakriti odvajajući se od svojih emocija i sljedeći pravila koja je postavila njegova obitelj glede vjere, a posebno arhetipskog pogleda na muževnost. Kad se pridruži Bratstvu, njegovi stavovi postaju još radikalniji, ali tada se događa traumatičan osobni događaj – roditelji mu se rastaju. Anteku je trebalo dosta vremena da to prihvati – otkrila je redateljica.

Snimanje dokumenarca “Poljske molitve” trajalo je dugo, te se Hanka Nobis za to vrijeme sprijateljila s brojnim likovima kojima je zahvalna što su se otvorili prema njoj. Kaže da je, naročito uz Anteka, bila u mnogim ključnim situacijama kada je oklijevao oko Bratstva.

Ovaj intrigantan dokumentarac koji baca svjetlo na mlade koji odrastaju u desničarskim obiteljima s izraženim vrijednostima katoličanstva i nacionalizma, ali i brojne druge dokumentarne i fiktivne filmove i serije pogledajte na HBO Max streaming platformi.

Foto: Press – HBO Max