Svjetska premijera filma Dom boraca Ivana Ramljaka
By redakcija On 19 ožu., 2018 At 12:59 PM | Categorized As Film, Kultura | With 0 Comments

Cinéma du Réel…

Dom boracaDom boraca u režiji Ivana Ramljaka uvršten je u službeni natjecateljski program 40. jubilarnog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Cinema du Réel koji se u Parizu održava od 23. ožujka do 1. travnja 2008. godine. Ramljakov film o kumrovečkom Spomen-domu boraca NOR i omladine Jugoslavije smješten je u međunarodnu konkurenciju debitantskih filmova uz još devet naslova.
Dom boraca priča o ‘Domu boraca narodnooslobodilačkog rata i omladine Jugoslavije’ koji su komunističke vlasti sagradile 1974. godine u Kumrovcu. Početkom devedesetih, 11 godina nakon Titove smrti, Dom je zatvoren i do danas mu nije pronađena nova svrha. Ipak, neki borci su još prisutni…
Režiju i scenarij potpisuje Ivan Ramljak, direktor fotografije i kolorist je Jurica Marković, montažer Ivor Šonje, montažer zvuka Borna Buljević, a snimatelji zvuka su Emma Teur, Hrvoje Radnić, Sunčica Ana Veldić, Tihomir Vrbanec i Leo Vidmar. Producent je Tibor Keser, a koproducentica Vanja Jambrović. Film je nastao u suradnji Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u koprodukciji s Restartom.
Festival koji se tradicionalno održava u Centru Pompidou u Parizu, ove godine obilježava 40. obljetnicu. Radi se o najvećem dokumentarnom festivalu u Francuskoj koji svake godine posjeti oko 17 000 ljudi. Osnivači festivala su Jean-Michel Arnold i veliki Jean Rouch. Selektorica festivala je Andréa Picard, koja je prije preuzimanja mjesta umjetničke ravnateljice uspješno vodila program Wavelenghts na Toronto IFF-u, posvećen eksperimentalnom i avangardnom filmu. Sve ostale detalje potražite na službenoj stranici festivala.

Foto: Press

comment closed