fbpx

Dražen Šivak u Mistero buffo oduševio prepuni Bokar

Dubrovnik…

Dražen ŠivakIzvrsni Dražen Šivak virtuozno je sinoć, 26. srpnja utjelovio više od 30 likova u monodrami Mistero buffo prema djelu velikog talijanskog pisca i glumca, nobelovca Daria Foa u režiji Lee Delong te oduševio brojnu publiku 70. Dubrovačkih ljetnih igara u tvrđavi Bokar.
Kao kombinacija humora i tragedije, djelo predstavlja veliki izazov za glumce, a iako je nastalo 1969. godine i danas je vrlo aktualno. Festivalska publika tvrđavu Bokar ispunila je do posljednjeg mjesta, a usprkos vrućini sjajni Dražen ŠivakDražen Šivak energičnim i vrckastim nastupom u glazbenoj pratnji Igora Dorotića, pokazao je zašto su kritike ovu predstavu odmah svrstale u vrh glumačke ponude u Hrvatskoj. U vrtoglavoj izmjeni stilova igre što od njega zahtijeva transformacija u više desetaka likova, Šivak snažno svojom glumom naglašava moto koji ga vodi kroz predstavu „Daj da svi prasnu u smijeh i neka se u smijehu rasprši svaki strah!“.
Veliki glumac i pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997., Dario Fo, bio je vrstan poznavatelj glumačke povijesti, pogotovo tradicije putujućih glumaca. Za ovo, njegovo najpoznatije djelo, prikupio je i obogatio tekstove iz vremena srednjeg vijeka, tzv. misterije koji su za teme imali biblijske motive, a koje su putujući glumci prerađivali i stvarali komične obrate. U 65 minuta trajanja monodrame, festivalska je publika vidjela Dražena Šivaka kao glumca bez mane koji u stalnom kontaktu s publikom na savršen način iskorištava sve svoje umjetničke alate.
Kazalište Grupa u koprodukciji s Triko cirkus teatrom, premijerno je predstavilo ovu monodramu u siječnju 2019. u Zagrebačkom plesnom centru, zanimljivo pomoću crowdfunding kampanje podržanu prilozima više od 100 osoba iz Hrvatske i svijeta, koji su pomogli da ova nezavisna produkcija ugleda svjetlo dana.

Foto: Press