fbpx

Festival u Trstu: Tvornice radnicima najbolji dokumentarni film

Tvornice radnicima najbolji, nagrade Sitnim lopovima i Tijelu u industrijskom djelu

Tvornice radnicima autora Srđana Kovačevića proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu, koji se u hibridnom obliku održava do 30. siječnja 2022. godine.

Tvornice radnicima

Osim toga, projekt Sitni lopovi hrvatskog autora Mate Ugrina osvojio je nagradu na koprodukcijskom forumu When East Meets West, a projekt hrvatske koproducentice Tamare Babun Tijelo nagrađen je u sklopu programa Last Stop Trieste.

Dokumentarni film Tvornice radnicima scenarista, redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića govori o radnicima koji su 2005. godine okupirani tvornicu ITAS u Ivancu te od tada djeluju kao kolektiv, postajući jedini uspješni primjer radničke okupacije u postsocijalističkoj Europi.

Danas, dok ispituju novi model kolektivnog vlasništva, mikro svijet tvornice sukobljava se s jakim snagama globalnog tržišta, što za posljedice ima utjecaj na sve manje i neredovite plaće, uzrokujući tako sve veće nezadovoljstvo među radnicima. Kovačević se tijekom pet godina redovito vraćao kako bi snimio film koji prikazuje evoluciju ovog kolektivnog poduzeća.

Film Tvornice radnicima, koji je svjetsku premijeru imao u konkurenciji prošlogodišnjeg Sheffield DocFesta, nastaje u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin.

Film se lani u Trstu predstavljao u fazi razvoja u sklopu industrijskog programa Last Stop Trieste. Na ovogodišnjem, 33. izdanju, osvojio je nagradu Alpa Adria Cinema u vrijednosti od 2 500 eura. Popis svih nagrađenih filmova nalazi se na ovoj poveznici, a OVDJE možete pogledati videosnimku dodjele nagrada.

Osim toga, hrvatska produkcija doživjela je uspjeh i u industrijskom djelu festivala.

Projekt debitantskog dugometražnog igranog filma Sitni lopovi redatelja Mate Ugrina, Sitni lopovi, osvojio je razvojnu nagradu Filmskog centra Srbije (Film Centre Serbia Development Award).

Sitni lopovi bio je jedan od 22 projekta koji su se predstavljali na središnjem događaju industrijskog programa Filmskog festivala u Trstu – koprodukcijskom forumu When East Meets West.

Riječ je o projektu koji se razvija pod okriljem njemačke produkcijske kuće Fünferfilm, s koproducentima iz Francuske (In The Cut) i Hrvatske (UO Kadromat). Hrvatski koproducenti su Mate Ugrin i Daria Blažević. Projekt će se snimati u Hrvatskoj i bit će na hrvatskom jeziku.

U sklopu programa Last Stop Triste predstavio se projekt dokumentarnog filma Tijelo slovenske redateljice i producentice Petre Seliškar i hrvatske koproducentice Tamare Babun (Wolfgang & Dolly), koji je osvojio nagradu Flow Digital Cinema.

Projekt su dosad podržali Slovenski filmski centar, Filmska agencija Sjeverne Makedonije, Hrvatski audiovizualni centar i potprogram MEDIA Kreativne Europe te Eurimages.

Foto: Press HAVC