fbpx

Fra Alessandro Brustenghi: Volim Hrvatsku!

Zadar…

Alessandro BrustenghiPrije skorašnjeg koncerta u Zadru, fra Alessandro Brustenghi otkrio je da je dvaput posjetio našu zemlju te mu je svaki put bilo prekrasno. Za vrijeme svog prvog posjeta Hrvatskoj posjetio je Košljun, a potom i Hvar.
– Ta dva otoka posjetio sam zbog povezanosti hrvatskih i asiških fratara koji su zajedno studirali te postali bliski prijatelji. Jako su mi se svidjeli hrvatski prekrasni otoci, svjelucava plava voda, ali također i glazbena kultura koju baštinite. Posebice su mi se svidjele klape, vaša tradicionalna glazba te se sjećam kako sam pjevao hrvatsku verziju pjesme ‘Brat Sunce, Sestra Mjesec’. Moja prethodna putovanja u Hrvatsku motivacija su mi da opet posjetim vašu zemlju, iako ne volim putovanja. Na hrvatskom jeziku znam reći: ‘Volim Hrvatsku!’”
37-ogodišnji fratar Reda male braće živi i radi kao stolar u Asizu te obnavlja staro pokućstvo i klecala. Svjetski poznati tenor osvaja publiku svojim glasom i svjedočanstvom vjere. Školovani pjevač svojim nastupima pomaže franjevačke misije i ljude u potrebi.
Alessandro Brustenghi– Kao fratar, imam zavjet siromaštva te prilikom prijedloga ugovora odlučeno je da novac koji je namijenjen za izvođača preumjerava se za dobrotorne misije Reda manje braće. Većina prihoda otišla je u različite dijelove svijeta, u zemlje poput Konga, Maroka, Kazahstana, Brazila, Burkina Fasa, Južnog Sudana i Subsaharske Afrike. Provincija odabire različite projekte kako bi novac pomogao ljudima u potrebi.”
Fra Alessandro Brustenghi, prvi redovnik koji je potpisao ugovor sa svjetski poznatom glazbenom izdavačkom kućom ‘Decca Records’, podružnicom ‘Universal Music’, nastupa u prekrasnom ozračju zadarskog Foruma 5. kolovoza. Iako je nekoliko puta posjetio Hrvatsku, tek je prošle godine prvi puta održao veliki koncert u Dvorani ‘Vatroslav Lisinski‘ koji je bio rasprodan.
Prvi album klasične sakralne glazbe “Glas iz Asiza” fra Alessandra Brustenghia osvojio je vrh klasične top ljestvice najslušanijih albuma u Velikoj Britaniji te je 2013. nominiran za Najbolji klasični album godine Velike Britanije (Britt Awards). Fra Alessandro jednako voli Michaela Jacksona i Sebastiana Bacha, a želja mu je nastaviti školovanje te studirati suvremenu glazbu i glazbene inovacije.
Koncert fra Alessandra Brustenghia na rasporedu je u zadarskom Forumu 5. kolovoza 2015.

Foto: Press