fbpx

Kostimograf Neven Mihić – iza baletne scene!

Intervju za portal Scena.hr…

Neven MihićUz dvadesetu obljetnicu baletnog ansambla HNK Osijek u subotu je premijerno izvedena baletna predstava u dva čina ‘Vragolasta djevojka‘. Dirigent je Filip Pavišić, a koreograf i redatelj Svebor Sečak. U ovom suvremenom baletnom spektaklu za odličnu kostimografiju i scenografiju, koja je publiku ostavila bez daha, pobrinuo se kostimograf Neven Mihić. S kostimografom smo zavirili iza baletne scene.

Scena: Jeste li zadovoljni odrađenim poslom na projektu ‘Vragolasta djevojka’?
Premijerna reakcija je odlična. Na scenu HNK Osijek postavili smo veliki projekt. Publika je jako zadovoljna i mislim da će ovo biti vrlo posjećena predstava! Osječka publika voli balet, a ovaj naslov je pametno ‘uboden’ jer ga povezujemo sa slavonskim okruženjem.

Neven MihićScena: Osim kostimografije, radili ste i scenografiju.
Veliko mi je zadovoljstvo raditi scenu i kostime za ovakav tip projekta, bijeli klasičan balet jer se umjetnik može najbolje izraziti kroz detalje koji imaju konkretnu dramsku radnju. Scenografija oslikava slavonski krajolik, i zato sam nastojao što realističnije prikazati ambijent u sve tri slike. Tako dobijemo jedinstvenu likovnu cjelinu.

Scena: Što vam je inspiracija?
Inspiraciju nosim u sebi. Kreativnost i mašta stalno je prisutna. Kostimograf i scenograf se priprema na različite načine, tako da nastojim svoje ideje pretvoriti u stvarnost, a što ovisi o vremenu i budžetu. Za ovu predstavu, inspiraciju sam našao u poljima, krajoliku, prirodi, boje koje simboliziraju ovaj kraj, zlatovez, detalji sa slavonske narodne nošnje, glicinije napravljene od tkanine koje možemo vidjeti u ovo doba godine…

Neven MihićScena: Što vas je najviše dojmilo u ovom projektu?
Najveći dojam na mene ostavlja predanost rada ansambla, ali i tehničkog osoblja koji su sa mnom ostvarili ovaj baletni projekt. Odgovor publike je odličan i to je najbolji rezultat. Ovaj projekt je vjetar u leđa za nove baletne predstave u HNK Osijek.

Scena: Kako vam je bilo raditi s plesačicom iz Japana – Kaho Nakayasu?
Kaho je odlična plesačica, njezino vrijeme tek dolazi. Veliki je radnik i profesionalac, ima veliku energiju i komičnu crtu za ovakav tip uloge, koji je i karakteran. U kostimu je sigurna, što je bitno za balet da se plesač osjeća odlično u njemu i da može funkcionirati na sceni. Osim nje, Vuk Ognjenović je odličan kao i Zorislav Štark koji se odlično snašao u ulozi mame u ženskom kostimu i u plesu s klompama.

Foto: HNK u Osijeku