fbpx

Izravan TV prijenos dodjele nagrade Emmy

Zagreb…

U noći s nedjelje, 20. rujna na ponedjeljak, 21. rujna dodjela nagrade Emmy

Emmy– Ovogodišnja svečana dodjela televizijskih nagrada Emmy ostat će upamćena i po svom konceptu, i po nominiranim ostvarenjima. Zbog epidemioloških prilika uzrokovanih koronavirusom, svečanost je uz domaćina Jimmyja Kimmela svojevrsni spoj ‘svečanosti na daljinu’ i izravnog prijenosa s gotovo 140 lokacija na kojima će se nalaziti nominirani i njihovi najavljivači. Veoma zahtjevan u produkciji, šou je pregled najboljih televizijskih ostvarenja u godini koja je po svemu povijesna te ne treba sumnjati da će se 2020. uskoro i sama naći u mnogobrojnim ekranizacijama za mali i veliki ekran – rekao je Boško Picula.
Hrvatska radiotelevizija (HRT) u noći s nedjelje, 20. rujna na ponedjeljak, 21. rujna na svom će Prvom programu (HRT-HTV1) prenositi dodjelu nagrade Emmy za najbolja ostvarenja na području televizijske produkcije.
Uvodna emisija počinje u 1:20 sati, nakon čega slijedi prijenos 72. dodjele nagrada iz Staples Centrea u Los Angelesu a riječ je dodjeli nagrada za programe u udarnom terminu Američke akademije televizijskih umjetnosti i znanosti.
Gledatelje HRT-a kroz dodjelu nagrada u studiju HRT-a cijelu noć će voditi komentatori Nenad Korkut, Dean Sinovčić i Boško Picula a urednica prijenosa na HRT-u je Branka Papić.
Dodjela se ove godine održava u jeku pandemije koronavirusa. Ove se godine nagrade Emmy za programe u udarnom terminu (programi premijerno emitirani u večernjem terminu između 18h i 2h) dodjeljuju u 23 kategorije svrstane u četiri područja: formati (5 kategorija), gluma (6 kategorija za glavne i 6 kategorija za sporedne uloge), režija (3 kategorije) i scenarij (3 kategorije).
Što se tiče televizijskih formata nagrađuju se najbolji radovi u kategorijama dramskih serija, humorističnih serija, miniserija, talk šoua i natjecateljskog šoua. Računajući sve kategorije na nedjeljnoj svečanosti najviše nominacija, njih jedanaest, ima znanstveno-fantastična miniserija Čuvari koja je ovogodišnji rekorder i po ukupnom broju nominacija (26) uključujući kreativna dostignuća. Riječ je o ekranizaciji motiva istoimena kultnog stripa iz 1986. izdavačke kuće DC Comics o skupini superjunaka iz alternativne prošlosti. Uz Čuvare u istoj su kategoriji nominirani i Gospođa Amerika, Neortodoksna, Little Fires Everywhere i Unbelievable.
U kategoriji najbolje dramske serije koja kao i kategorija najbolje humoristične serije od ove godine ima osam naslova, nominirani su: Nazovi Saula, Kruna, Sluškinjina priča, Ubijanje Eve, The Mandalorian, Ozark, Čudne stvari i Nasljeđe. Za Emmy u kategoriji najbolje humoristične serije natječu se pak Bez entuzijazma, molim, Mrtav za mene, Dobro mjesto, Nesigurna, Metoda Kominskog, Čudesna gospođa Maisel, Schitt’s Creek i Kad padne mrak. Nakon po broju nominacija vodećih Čuvara, najviše nominacija imaju Nasljeđe (10 nominacija), Ozark (9 nominacija), Čudesna gospođa Maisel i Schitt’s Creek (po 8 nominacija) te Gospođa Amerika i Kruna (po 6 nominacija). Među televizijskim kućama 72. svečanu dodjelu nagrada Emmy u udarnom terminu s najviše nominacija, njih 37, dočekuje Netflix koji je upravo tijekom pandemije doživio ekspanziju, a slijede ga HBO (32 nominacije), Hulu (14 nominacija) te FOX i NBC s 11 nominacija.
Inače, dodjelu nagrada Emmy naizmjence organiziraju četiri najveće američke televizijske kuće (ABC, CBS, NBC i FOX) pri čemu je ove godine produkcija pripala ABC-u koji 72. dodjelu dočekuje s četiri nominacije za svoja ostvarenja. Ovogodišnja dodjela svakako ulazi u povijest televizijskog medija jer će se umjesto klasično produciranog šoua s crvenim tepihom, glazbeno-scenskim programom i mnogobrojnom publikom u gledalištu, upriličiti svečanost primjerena aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Kaliforniji.

Foto: Press