fbpx

Održan 25. Hrvatski festival jednominutnih filmova

Požega…

Željko Balog, Hrvatski festival– Nije mi žao što smo se upustili u avanturu zvanu festival jednominutnih filmova. Filmski festival čine autori i njihova publika. Zahvaljujem se autorima diljem svijeta koje smo pokrenuli svojom jednominutnom idejom, lokalnim i državnim institucijama koje su nas podržavale. Posebno želim istaknuti doprinos brojnih generacija mladih Požežana koji su kroz sve ove godine odradili lavovski dio posla oko festivala. O tome svjedoči preko 6.500 prijavljenih filmova iz 83 zemlje iz cijelog svijeta – izjavio je Željko Balog, direktor i utemeljitelj festivala.
Hrvatski festival jednominutnih filmova, mnogima najsimpatičniji festival sedme umjetnosti u Hrvatski festivalHrvatskoj, ove godine je proslavio svoj jubilarni 25. rođendan. Među šezdeset filmova, koji su ušli u službeni natjecateljski program festivala, stručni žiri proglasio je film Out of sight, španjolskog redatelja Pola Mallafréa apsolutnim pobjednikom i dobitnikom glavne nagrade festivala Grand Prix. Zlatna plaketa otišla je u Gruziju filmu A little beetle i redateljici Elene Sebiskveradze, srebrna plaketa pripala je filmu Fuga bosanskohercegovačkog redatelja Zorana Ćatića, koji je ujedno i dobitnih nagrade publike. Brončanu plaketu dobio film brazilski One day at the time redatelja Bruna Mancinellea. Posebna nagrada UNICA-e, koja se dodjeljuje za promicanje razumijevanja među narodima i novog načina filmskog izražavanja, pripala je filmu Lee on 21st century redatelja Sajedura Rahmana.
Hrvatski festivalMeđunarodni ocjenjivački sud bio je u sastavu Stanimir Trifonov, redatelj iz Bugarske, Nedžad Begović, filmski i kazališni redatelj iz BIH, Čejen Černić, hrvatska redateljica, Tomislav Šakić, filmolog i Zvonimir Karakatić.
Za ovogodišnje izdanje festivala filmske minute koji se već 25. godina održava u organizaciji Udruge GFR Film-Video Požega, bilo je prijavljeno 449 filmova iz 49 zemalja svijeta i to 28 filmova iz Europe,11 filmova uz Azije, 5 filmova iz Afrike, 1 film iz SAD-a i 4 filma iz Južne Amerike.
I ove godine festivalskoj večeri prethodio je Požeški filmski tjedan ispunjen programima za sve uzraste. Tijekom pet dana održana je filmska radionica za animaciju za djecu osnovnih škola, prikazani su filmovi Uzbuna na Zelenom vrhu redateljice Čejen Černić i održan razgovor učenika s redateljicom te film Ustav Republike Hrvatske redatelja Rajka Grlića. Građani su mogli posjetiti i izložbu fotografija svjetski poznatog fotografa Jean Marca Caraccija. Festival je održan uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Požeško-slavonske županije i Grada Požege.
Hrvatski festivalHrvatski festival jednominutnih filmova najstarija je međunarodna filmska manifestacija utemeljena u Republici Hrvatskoj i održava se od 1993. godine. Kroz 25 godina postojanja festival je okupio mnoge hrvatske, ali i strane poznate filmske redatelje i scenariste poput Petra Krelje, Zorana Tadića, Krste Papića, Vedrana Šamanovića, Kristijana Milića, Rajka Grlića, Branka Ištvančića, Tanje Golić, Ognjena Sviličića, Nebojše Slijepčevića, Zvonimira Rumboldta, Nedžada Begovića, Ahmeda Imamovića, Diega Zucchia, Ignacia F. Rodóa i brojne druge te teoretičare filma i profesore na uglednim akademija diljem svijeta poput Ante Peterlića te Krešimira Mikića – jedinog Hrvata koji dodjeljuje prestižnu nagradu Oscar. Festival svake godine posjeti više od 100 filmaša iz svih krajeva svijeta, mahom redatelja i drugih filmskih djelatnika, dok festivalski program na godišnjoj razini pogleda više od 30 000 domaćih i stranih gledatelja.

Foto: Press