fbpx

Održana Kava s Wagnerom u Kavkazu: Ukleti Holandez

Zagreb…

Potpunu izvedbu opere Ukleti Holandez moguće je pogledati u HNK 21., 23., 26. i 29. siječnja

Ukleti HolandezSvjetski operni umjetnici Michael Robert Hendrick i Luciano Batinić, uz klavirsku pratnju Vjekoslava Babića, u subotu 19. siječnja 2019. godine u 11 sati u Kazališnoj kavani Kavkaz, izveli su najbolje dijelove opere Ukleti Holandez. Program je otvorio direktor Opere maestro Marcello Mottadelli te je istaknuo kako Zagreb ima izvornu verziju ove opere, koja je toliko zahtjevna da se čak ni na praizvedbi nije izvodila u originalu. Sadržaj i značaj opere prisutnima je objasnio maestro Nikša Bareza:
Ukleti Holandez– Ova je opera borba protiv svakodnevne trivijalnosti. Pred publiku stavlja duboka, filozofska pitanja o smislu postojanja i smrti.
Kazališnu Kavanu Kavkaz potom su ispunili glasovi dvojice solista – Michaela Roberta Hendricka i Luciana Batinića, koji su izveli dijelove: Cavatina Willst jenes Tags du nicht dich mehr entsinnen, Donaldovu ariju Mögst du, mein Kind i Georgov san. Hendrick pjeva Georga, mladića koji je nesretno zaljubljen u Sentu i želi osvojiti njeno srce. Lik Sentinog oca Donalda pjeva Luciano Batinić, koji je za svoj lik istaknuo da mu je jedina misao kako udati kći.
Romantična Wagnerova opera u režiji Oliviera Pyja, nastala u produkciji HNK u Zagrebu i Theatera an der Wien, oduševila je i kritiku i publiku. Nakon više od tri desetljeća priča o ukletom moreplovcu, kojeg od vječnog lutanja morima spašava iskrena ljubav djevojke Sente, vratila se na scenu zagrebačkog HNK. Prvi, kraći susret s Wagnerom bio je u Kazališnoj Kavani Kavkaz, a potpunu izvedbu opere Ukleti Holandez moguće je pogledati u HNK 21., 23., 26. i 29. siječnja 2019. godine.

Foto: Press – Stanislav Cvitković