fbpx

Kishon ponovno u Knapu: Kod kuće je najgore

Zagreb…

Predstava Kod kuće je najgore oduševljava gledatelje svih dobnih skupina

Kod kuće je najgorePredstava Kod kuće je najgore je u siječnju na rasporedu u subotu, 25.1. u 20.00 sati te 8. i 21. veljače u 20.00 sati. Ova topla, duhovita, obiteljska komedija u kojoj se isprepliću avanture malog čovjeka u njegovom svakodnevnom životu, pogledale su tisuće ljudi.
Predstava Kod kuće je najgore oduševljava gledatelje svih dobnih skupina, a ujedno je ovo Kishonovo djelo uvršteno u popis obavezne lektire za osme razrede. Avanture Indiane Jonesa, Supermena ili Robina Hooda blijede pred avanturama iz svakodnevnog života “malog” čovjeka kakve nam prikazuje Kishon. Potraga za izgubljenom dudom, kupnja stroja za pranje rublja ili odlazak na godišnji odmor u Kishonovoj interpretaciji predstavljaju prvorazredan avanturistički čin nas običnih smrtnika. Te humoreske o našim “svakodnevnim pustolovinama” savršeno precizno dijagnosticiraju naše mane i slabosti i, naravno, pršte od vedrog, samoiscjeljujućeg Kishonovskog smijeha.
Djela Ephraima Kishona prevođenija su od Biblije.
Njegove knjige prisutne su u Hrvatskoj od 70-ih godina prošlog stoljeća i od tada se ne prestaju prepričavati po gradskim kafićima.
Kishonov pronicljiv, samoironičan pogled na svijet i na naše skrivene i javne navike toliko se stopio s hrvatskim mentalitetom da ga s pravom možemo smatrati i domaćim piscem.
Predstavu Kod kuće je najgore je režirao provjereni knapov „hitmaker“ Boris Kovačević, a glume Dunja Fajdić i Marko Hergešić.
Dunja Fajdić rođena je u Karlovcu, odrasla u Ozlju i Malom Lošinju. Studij glume i lutkarstva završila je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a komparativnu književnost i fonetiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija, dodatno se usavršavala na glumačkim i lutkarskim radionicama.
Marko Hergešić rođen je 1988. u Sisku. Zbog glume prestao je trenirati košarku, a počeo pisati pjesme i kratke priče. Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu završava 2014. godine. Za ulogu u predstavi “Kamenje” u kazalištu Mala scena nominiran je za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji “Izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina – drama”.
Boris Kovačević (1960.) hrvatski je kazališni redatelj. Režirao je tridesetak kazališnih djela te velik broj radio drama, tv reklama i manifestacija. Od značajnijih režija ističu se: “Münchhausen” i “Ja, tata!” u Teatru Exit, “Mi djeca s kolodvora Zoo” i “Dr. Dolittle” u Zekaemu, “Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto” u Kazalištu KNAP, “Maturanti” u Dječjem kazalištu Dubrava, “Izumitelj” u Satiričkom kazalištu Kerempuh, “Muškarci su s Marsa, žene su s Venere” na Sceni Vidra. Od 2009. voditelj je kazališta KNAP.

Foto: Press