fbpx

Gala solistički koncert: Lola Astanova u Zagrebu

Zagreb…

Ne propustite: Gala solistički koncert Lola Astanova u KD Vatroslav Lisinski

Lola AstanovaIme Lola Astanova možda vam nije još dovoljno poznato, ali itekako jest njezinim brojnim fanovima diljem svijeta. Svojim specifičnim, duboko emocionalnim glazbenim stilom i izričajem, ova uzbekistanska pijanistica se izdvaja među mnogim umjetnima iz svijeta klasične glazbe.
Rođena u bivšem Sovjetskom Savezu, Lola ulazi u svijet glazbe kao 6-godišnja djevojčica iz Taškenta, zahvaljujući majci, profesorici glazbe, koja joj daje prve glazbene poduke. Odmah je bilo jasno da se radi o velikom talentu s dobrim predispozicijama za dugotrajniju karijeru, tako da nije prošlo previše vremena kad je Lola prvi puta ušla u studio kod profesorice glazbe Tamare Popovich. U sljedećih nekoliko godina razvila je jedinstvenu pijanističku tehniku, pomoću pedagoginje Popovich, učenje harmonija i counterpoint kod profesora Marka Rusaka, te studirala pijanističko izvođenje s Lavom Naumovom na Moskovskom državnom Konzervatoriju P.I Čajkovskog. Već s osam godina Astanova je počela koncentrirati . Odmah je prepoznata njezina snaga, brzina, preciznost, pomiješana s emocionalnosti , što joj daje osobeni autorski pečat. Njezin pijanistički stil proglašen je: „ingenioznim“, „rijetkim“, „naprosto izvanrednim“.
Lola Astanova1986. godine Lola Astanova pobijedila je na Međunarodnom pijanističkom natjecanju „Frederic Chopin“ za mlade pijaniste, a 1998. predstavljena je u dokumentarnom filmu UNESCO-a kao jedno od „Čuda 20. stoljeća“.
Otkako djeluje u Americi, Lola Astanova je napravila sjajnu karijeru, pružajući fanovima klasične glazbe, alternativni i specifični pristup, koji je sve samo nije dosadan. Debitirala je u Washingtonu u Centru izvedbenih umjetnosti ‘John. F. Kennedy’. Koristeći nove medije kako bi bila što dostupnija svojim fanovima, Astanova je redefinirala definiciju modernog današnjeg virtuoza. Preko njezinih videa, približila je mladim fanovima glazbu Chopina, Liszta i Rahmanjinova, a Loline virtuozne izvedbe postale su ubrzo hit i senzacija na You Tubeu i Instagramu.
Njezin prvi američki prodor desio se 2007. kad je sudjelovala na ‘Classical Superstars Fantasy Concert’ Neimana Marcusa, zajedno s Kirov Orkestrom Marijinskog teatra , koji je na NBC-u vodio Regis Philbin. Šou je imao ogroman uspjeh,a preko njega Astanova stječe mlade fanove širom svijeta, kojima je uspjela približiti klasičnu glazbu. Osim toga, Lola Astanova s istančanim smislom za modu, u kratkim haljinama na vrtoglavo visokim potpeticama ova ljepotica postala je muzom mnogim modnim dizajnerima, koji u njezinoj savršenoj liniji i ljepoti prepoznaju novu ikonu. 2012, godine etablirani časopis ‘Limelight’ svrstao ju je u Top 10 stilskih ikona klasične glazbe.
2012. imala je solistički debi u čuvenom Carnegie Hallu, s njezinim gala koncertom: ‘Tribute Vladimiru Horowitzu’. Koncert koji je vodila filmska i glazbena legenda dame Julie Andrews, ubraja se do danas u vrhunce njezine karijere. Potom slijedi niz vrhunskih koncerata, a posebno se izdvajaju oni s ‘All Star Orchestra’. Njihov dokumentarac ‘Visions of New York’, u kojemu je Lola izvodila svoju interpretaciju čuvene Gershinove „Rapsodije u plavom“, osvojila je 2016. i prestižnu TV nagradu EMMY.
Sve ove godine Lola koristi svoje ime, talent, vrijeme i utjecaj pomažući izravno svojim donacijama za pomoć osobama oboljelima od malignih bolesti, žrtvama napada i njihovim obiteljima tragedije 9. rujna u New Yorku, te konstantno hrabreći vlastite fanove, podupirući umjetničke i obrazovne inicijative mladih ljudi.
Gala solistički koncert Lola Astanova u KD Vatroslav Lisinski: 5. studenog 2019. Koncertna dvorana “Vatroslav Lisinski” u 19.30 sati.

Foto: Press