fbpx

Kralj Rikard III. gostuje na dva festivala u Makedoniji

Gostovanje…

Kralj RikardPredstava ‘Kralj Rikard III.‘ Williama Shakespearea, u režiji Aleksandra Popovskog, čija je premijera bila u prosincu prošle godine, odlazi na dva značajna festivala u Makedoniju – u Skopje i Bitolu.
U Makedonskom narodnom teatru igrat će u petak, 22 lipnja u sklopu ‘Skopskog leta’, a u nedjelju, 24. lipnja u Narodnom teatru Bitola u sklopu ‘Bitola Shakespeare Festivala’.
– U novonaručenom prijevodu Andyja Jelčića i viziji redatelja koji je u teatru ‘Gavella’ uprizorio ‘San Ivanjske noći’, jedan od najuspješnijih naslova u povijesti naše kazališne kuće, dolazi nam Shakespeareov komad izuzetne snage i političnosti, priča o ambiciji, vlastohleplju, moći i žudnji za dominacijom. “Kralj Rikard III.” obiman je dramski materijal, složen u svojim rodoslovnim labirintima, zahtjevan ne samo zbog kompleksne dramaturške spirale i slojevitih odnosa, već i radi emotivne zamke koju nam je engleski bard priredio. Naime, kroz događaje nas vodi lik (antiheroj) čiji su postupci sve samo ne moralni, ali inteligencija mu je zavodljiva i sposobnost uvida razorna pa ne možemo ne putovati s njim, ne promatrati događaje (i) njegovim očima. Lordovi i kraljice, vojvode i ubojice, iscrtavaju fabularni sklop visoke napetosti i prenapregnutosti, donoseći na pozornicu svijet gdje je čovjek čovjeku ponajprije vuk, a tek potom brat, sin, prijatelj, ljubavnik… – poručuju iz kazališta Gavella.
U žestokoj priči ispunjenoj strastima, s Ozrenom Grabarićem kao Rikardom III., pozornicu dijele i Andrej Dojkić, Sven Šestak, Martina Čvek, Dijana Vidušin, Sven Medvešek, Živko Anočić, Bojana Gregorić Vejzović, Ivan Grčić, Đorđe Kukuljica, Hrvoje Klobučar, Slavica Knežević, Filip Šovagović, Nikola Baće i Anica Kovačević. Režiju i scenografiju potpisuje Aleksandar Popovski, Andy Jelčić je prevoditelj, dramaturg je Dubravko Mihanović, Marita Ćopo potpisuje kostimografiju, autor glazbe je Marjan Nećak, autori videa Lana Cavar i Timy Šarec, a oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik.

Foto: Press