fbpx

Zdenka Kovačiček: Moj najveći uspjeh je rođenje kćeri Tine

Ekskluzivno o karijeri i životu…

ŽENA ZA SVA VREMENA: Moj život je bogat, ispunjen i pamtim sve moje suradnje i drage ljude, kaže jedna od najvećih hrvatskih jazz i rock pjevačica za portal Scena.hr

Zdenka KovačičekZdenka Kovačiček karijeru je započela još kao djevojčica. Nastupala je u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1957. godine s Nadom Žitnik osnovala je duet Hani.
– Bila je to na neki način tinejdžerska zaluđenost glazbom koja se svirala po plesnjacima,slušao se Radio Luxemburg, kupovale ploče,gledao festival San Remo, imali smo Prvi pljesak u Varieteu. Naši roditelji naravno nisu bili sretni, ali nitko nas nije mogao zaustaviti. Mi smo uživale u tome i bile jedna drugoj najveća podrška. Naravno i publika je odigrala veliku ulogu. Dobivale smo i po 200 pisama na dan. Ljudi su nas obožavali, pa tko bi mogao tome odoljeti – prisjetila se jedna od najvećih hrvatskih jazz i rock pjevačica ekskluzivno za portal Scena.hr. Krajem 60-ih Zdenka je  pjevala u velikim europskim klubovima. I tamo se zaljubila u jazz, soul, blues i gospel.

“Slušajući jazz doživljavam ekstazu”
Nakon toga započinje suradnju s najboljim zagrebačkim jazzerima poput Boška Petrovića, Miljenka Prohaske, Damira Dičića
– Ja sam osjetila da nosim u sebi jazz, da me on uzbuđuje i da slušajući jazz doživljavam ekstazu. Teško je to objasniti, to se jednostavno osjeti – otkrila nam je glazbenica. Zdenka na Opatijskom festivalu 1970. skladbom ‘Zbog jedne melodije davne’ (Miljenko Prohaska) osvojila je prvu nagradu stručnog žirija.

Solo karijera i turneja po SSSR-u
Ovaj uspjeh bio je početak njezine solo karijere.
– Ta pobjeda je bila razlog da ostanem u Hrvatskoj i započnem solo karijeru,iako su me još deset godina zvali ‘polovica dua Hany’. Dobila sam puno ponuda za suradnje od najvećih hrvatskih jazzera i to mi je bio veliki poticaj i izazov. Od njih sam učila, sama istraživala razne žanrove jer Zdenka Kovačičekmene je zanimala sva glazba, ne samo jazz. Tako sam smislila Klick Temu br.1 koja je postala antologijska kompozicija naše glazbene scene, nešto potpuno drugačije od svega što se tada sviralo kod nas. Ja sam donijela u Hrvatsku novi način interpretacije jazz-rock,soula … – ispričala je Zdenka za portal Scena.hr. Osvrnula se i na turneju po bivšem SSSR-u.
– Bila sam na 25 turneja po SSSR-u, ukupno sedam godina. Nastupali smo po stadionima  pred 30 – 40 tisuća ljudi. Isto tako u prekrasnim koncertnim dvoranama, kazalištima. U Sankt Peterburgu sam imala mjesec dana rasprodane koncerte svaku večer u Kazalištu Muzičke Komedije. Mislim da to nije imao nitko od naših pjevača – ističe Zdenka.

Rock i Woodstock
Zdenka je počela pjevati rock glazbu te krenula u suradnju sa zagrebačkom skupinom ‘Nirvana‘.
– Paralelno sam s jazzom pjevala i rock, zapravo kao što sam rekla pokušala sam spojiti jazz i rock, a što je tada u svijetu bio trend. Kod nas je to bila avangarda. Iz tog vremena potječu krasne snimke od Kornelija Kovača i drugih…. Nastupi na Boom festivalima,koji su bili rock festivali po uzoru na Woodstock – nastavlja glazbenica te nam je ispričala kako je doživjela to vrijeme i tko joj je bio najveća podrška.
– Meni je uvijek podrška bila publika i moja opčinjenost glazbom i scenom. Uspjeh je bio logičan rezultat mog potpunog predavanja i doživljaja na sceni.70-te godine bile su bogate glazbom, grupama, festivalima, u svakom gradu se održavao festival zabavne glazbe. Ja sam na tim festivalima uglavnom dobivala nagrade za interpretaciju, a publika je imala svoje favorite. Moje ploče su bile rariteti, a sada se u Beogradu prodaju povisokim cijenama. Upravo je jedan diskograf reizdao moj prvi LP iz 1978. godine kao raritet sedamdesetih i osamdesetih i distribuirat će ga u cijelom svijetu. U New Yorku je jedan DJ-svirao moje LP-e iz tog vremena kao avangardna izdanja – otkrila  je Zdenka.

‘Love is a game’
1989. godine objavila je album na engleskom jeziku ‘Love is a game’, na kojem je surađivala s Daliborom Paulikom i Davidom Stopperom. Album je bio promoviran na festivalima u Los Angelesu, Finskoj i na Middemu u Cannesu. Zdenka se prisjetila kako je nastao album.
Zdenka Kovačiček– Poželjela sam istraživati na engleskom jeziku i pokušati u inozemstvu zainteresirati neke diskografe i producente. Svi su albumu dali odlične kritike, ali za produkciju je trebalo dosta novaca koji nismo imali. Taj album će možda isto izaći sad za europsko tržište – objasnila je.  Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina surađivala je s producentom i dirigentom Vanjom Lisak. Izdala je albume Happy jazz 1&2, a na albumu gostuju Georgije Garanjani i Peppino Principe. Zdenka govori i kako je došlo do te suradnje.
– Vanja me je pozvao na Opatiju i on je na neki način krivac što sam ostala u Hrvatskoj. Imali smo odličnu suradnju nekako smo se osjetili u jazzu, željeli smo jazz približiti širokoj publici što nam je uspjelo s Happy jazz 1,i Happy jazz 2. S tim programom smo obišli jazz klubove Italije,i Austrije – kazala je Zdenka.

‘Žena za sva vremena’
I onda je došla ‘Žena za sva vremena’.
– Pjesmu je napisao Marko Tomasović, tada 20 – godišnjak. On je pjesmu posvetio meni prateći moju karijeru, a ja sam pjesmu posvetila svim ženama jer govori o energiji  i snazi žene što po mom mišljenju sve žene imaju – ističe glazbenica. Gluma je također jedna od velikih Zdenkinih ljubavi. Glumila je u predstavi ‘Obljetnica braka’, od K. Zidarića, 2003. godine sudjelovala je u rock operi ‘Princeza na zrnu graška’ u Trstu, 2008. godine predstavom ‘Priča o Janis’ obilježila je svojih pedeset godina karijere, a tu je i mjuzikl ‘Ella i Marylin’.

“Žao mi je što se nisam više posvetila glumi”
Zdenka kaže da joj je danas žao što se nije više posvetila glumi.
– Još kad sam bila djevojčica od pet godina počela sam pokazivati želju da glumim, pjevam,sviram i majka me je upisala u Kazalište mladih. Otada sam na pozornici samo što me je glazba udaljila od želje za glumačkim pozivom, ali na neki način sam to kasnije nadoknadila u suradnji s velikim režiserima – rekla je umjetnica. Dodaje da je jako ponosna što je za ulogu Elle u mjuziklu ‘Ella i Marylin’ bila nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta. Zdenka kaže kako nikada nije previše slušala savjete, već je više slijedila svoj instinkt i svoje srce.

“Moj život je bogat, ispunjen i pamtim sve moje suradnje i drage ljude, a najveći uspjeh je rođenje moje kćeri”
Zdenka Kovačiček– Da sam slušala savjete zaradila bih više novaca, ali ne bih imala toliko zadovoljstva – naglasila je. Zdenka je zadovoljna sa svojom karijerom i bogatim životom.
– Moj život je bogat, ispunjen i pamtim sve moje suradnje i drage ljude, a pamtim i one koji su pokazali neprofesionalnost, nekulturu, i one koji su mi donijeli i ružne trenutke, ali sve je to dio života – zaključila je Zdenka. A njezin najveći uspjeh u životu je…
– Rođenje moje kćeri Tine.

Snovi i želje
Zdenka nam je otkrila i svoje želje.
– Želim zdravlje da mogu još nastupati i ostvariti neke zacrtane ideje i još koji mjuzikl – kazala je te za kraj razgovora čitateljima portala Scena.hr i svojim obožavateljima poručila.
– Treba sanjati jer to daje snagu da se prebrode i teški trenuci bez kojih scenska umjetnost ne bi imala taj čar zbog koje se njome i bavimo. Važno je ipak ostati na zemlji da se snovi lakše realiziraju i da ne ostanu samo neostvareni snovi.

Foto: Zdenka Kovačiček priv. album