fbpx

Sedam hrvatskih filmova u različitim programima Festivala 25 FPS

Zagreb…

FPSU natjecateljskom programu 13. Festivala 25 FPS (28/09 – 01/10/2017 Zagreb, Studentski centar), među 25 najnovijih filmova okupljenih pod zajedničkim eksperimentalno-inovativnim nazivnikom, nalazi se i do sad rekordan broj radova domaćih autora i autorica – tri. Svi su kandidati za jedan od tri jednakovrijedna Grand prixa koja dodjeljuju članovi žirija, nagradu žirija kritike, nagradu Green DCP te nagradu publike. Marko Meštrović, autor čiju su filmovi već prikazivani na festivalu (Silencijum – suredatelj s Davorom Međurečanom, te Zašto slonovi?), ove se godine predstavlja svojim najnovijim radom, animiranim Tripom – filmom ceste koji se dešava "s onu stranu očnog kapka". Leona Kadijević mlada je animatorica i umjetnica koja prati i preispituje odnose animacije i filma kao tehnike izražavanja, a istražuje ih i u svojim instalacijskim radovima. U natjecateljskom programu sudjeluje s filmom Periferija u kojem propituje vlastita razmišljanja i perspektive te ulazi u igru s neograničenim brojem priča, činjenica i misli koje budi jedna sasvim svakodnevna stvar poput suncokreta. Triplet domaćih filmova u konkurenciji zatvara debitantski film multimedijskog umjetnika Davora Sanvincentija Skoro ništa: i dalje noć, 16-milimetarska elegija na teme krhkosti postojanja i besmrtnosti te medija filma i fenomena svjetlosti, a sve to uz glazbu vrsnih Christiana Fennesza i Nenada Sinkauza. Meštrovićev Trip prikazuje se u četvrtak 28. rujna u 20 sati (Konkurencija 1: Standardi), Kadijevičkina Periferija u petak 29. rujna u 18 sati (Konkurencija 2: Odnosi), a Sanvincentijev Skoro ništa: i dalje noć na programu je u subotu 30. rujna u 18 sati (Konkurencija 4:Skale).

U okviru stalnog festivalskog programa Refleksi prikazuje se izbor iz najnovije hrvatske produkcije eksperimentalnog i inovativnog filma i videa, a ove godine čine ga četiri rada u čijim su fokusima dolasci, odlasci, prolasci, bjegovi te ljudska kinetika, fizička i mentalna. Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka najizričitije govori o prostoru koji nas povezuje, splitskoj plaži Bačvice, smještenoj u kratki vremenski procjep između noći i dana, točno prije svitanja. Žene u Partenzi Renate Poljak naizgled su zaustavljene u vremenu, dok nepomično stoje na obali i zure u bespuće. Filmovi U međuvremenu Mate Ugrina i 10 Paule Konjušić testament su ljudskoj potrebi za bijegom, bilo u „tuđe živote“, mikro-prostore posuđene ili otrgnute iz okolnih životnih kolotečina, bilo u sam koncept „međuvremena“, mjesta onkraj mjernih jedinica vremena. Filmovi iz programa Refleksi prikazuju se prvog dana festivala, u četvrtak 28. rujna u 18 sati i svi su kandidati za nagradu Green DCP koju dodjeljuje organizator festivala – 25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja.

Osim natjecateljskog programa i programa hrvatskih filmova Refleksi, festivalski program čine Žiri predstavlja (posebno kurirani programi članova Velikog žirija) i Expanded Cinema koji okuplja proširenofilmske izvedbe koje spajaju filmski zvuk i sliku.

Foto: Press