fbpx

Dokumentarna serija Zapisano u kostima

Zagreb…

Od subote na HTV1 serija Zapisano u kostima

Zapisano u kostimaHrvatska radiotelevizija (HRT) od subote 22. kolovoza na Prvom programu (HRT-HTV1) u popodnevnom terminu od 15.10 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Zapisano u kostima.
Riječ je o popularno znanstvenoj seriji od pet epizoda čija je polazišna točka u svakoj epizodi kostur jedne osobe, pronađen na nekom od hrvatskih arheoloških nalazišta, te njegova forenzičko-antropološka i Zapisano u kostimabioarheološka analiza.
To znači da određujemo spol, visinu, doživljenu dob, prisutnost različitih trauma i bolesti te pokušavamo utvrditi životne navike. Kada je moguće, određuje se i uzrok smrti. Svi dobiveni podaci koriste se kako bi se rekonstruirao život ne samo te osobe, već i zajednice u kojoj je živjela.
No ovaj pomalo suhoparan opis krije nevjerojatne priče o životima naših drevnih predaka, u čije tajne pokušavamo prodrijeti. Iz tmina prošlosti, nakon stotina godina, pred nama izranjaju i razotkrivaju se najljepše ljubavne priče, dramatične sudbine onih koji su drukčiji, nesretne dječje smrti, životi ratnika lutalica, okrutni sukobi i već zaboravljene smrtonosne bolesti.
U oživljavanju fascinantne prošlosti forenzičnom antropologu i bioarheologu dr. sc. Mariju Šlausu, koji vodi kroz sve epizode, pomažu vrhunski stručnjaci iz različitih područja – arheolozi, povjesničari, etnolozi, povjesničari umjetnosti, muzealci, liječnici itd., od Zagreba, Dubrovnika, Zadra i Šibenika, do Dublina i Budimpešte.
Naslovi epizoda su: 1. Mala od Caske, 2. Lubanja iz Jopićeve špilje, 3. Gastarbajter iz Vaćana, 4. Romeo i Julija iz Vinkovaca i 5. Kosti svuda oko nas.

Foto: Press