fbpx

Lekcije mog tate Dalije Dozet u Cannesu

U sklopu programa Cannes Docs Filmskog sajma Lekcije mog tate Dalije Dozet

Međunarodni program namijenjen redateljicama i producenticama dokumentarnih filmova, CIRCLE Women Doc Accelerator, predstavit će četiri projekta u sklopu programa Cannes Docs Filmskog sajma u Cannesu. Jedan od njih je projekt Lekcije mog tate autorice Dalije Dozet. Sajam se odvija u sklopu Filmskog festivala u Cannesu, od 6. do 15. srpnja.

Lekcije mog tate

Sva četiri odabrana projekta sudjelovala su u raznim izdanjima programa CIRCLE Women Doc Accelerator. Dalija Dozet je svoj projekt Lekcije mog tate usavršavala u spomenutom programu 2018. godine.

Projekti koje će CIRCLE predstaviti u programu Cannes Docs, osim iz Hrvatske, dolaze iz Brazila, Slovenije i Tajvana. Projekti će se pitchati festivalskim selektorima, prodajnim agentima i ostalim ključnim osobama u filmskoj industriji. Cannes Docs održat će se fizički i online, tijekom Filmskog sajma u Cannesu.

Popis projekata možete pronaći ovdje.

Direktorica programa CIRCLE, Biljana Tutorov te projektna menadžerica Antigoni Papantoni, ističu kako odabrani projekti istražuju stanje ženstvenosti danas.

– Sva četiri projekta koriste jedinstveni filmski rukopis, istražujući nova područja filmskog jezika, kao što to dokumentarni filmovi često rade. Pitanje ženske uloge u društvu je aktualnije no ikad, a međunarodni potencijal projekata proizlazi iz njihovog angažiranog, iskrenog i osobnog stila, ali i iz jedinstvenosti vizualnih jezika koje istražuju – rekli su Tutorov i Papantoni, piše Variety.

Lekcije mog tate, dokumentarni film u nastajanju, propituje odnos oca snimatelja i kćeri redateljice, spajajući ih kroz njima zajednički jezik – filmski. Ovaj portret obitelji, odrastanja i odnosa između oca snimatelja i kćeri redateljice pokušava izgovoriti sve ono za što nisu bili dovoljno hrabri i mudri dok su svi još bili zajedno.

Dalija Dozet uz režiju potpisuje i scenarij. Producentica projekta je Dana Budisavljević (Hulahop), snimatelj je Luka Matić, montažerka Sara Gregorić, a koproducent slovenska kuća December. Lekcije mog tate nastaju uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i RE-ACT fonda.

CIRCLE Women Doc Accelerator je inicijativa pokrenuta 2018. godine, s ciljem da se filmašicama koje se bave dokumentarnim filmom, bilo da su producentice ili redateljice, ponudi jedinstvena suradnička platforma.

Kroz CIRCLE se mogu povezivati, surađivati, međusobno savjetovati i obrazovati uz podršku vodećih eksperata iz različitih polja filmske umjetnosti i industrije. Program je podjednako namijenjen talentiranim redateljicama i producenticama koje razvijaju svoj prvi dugometražni dokumentarni film, kao i iskusnijim autoricama koje kroz ovaj program imaju mogućnost daljeg stručnog usavršavanja i razvoja svojih projekata. Cilj je da se sudionicama osiguraju uvjeti za brži profesionalni napredak uz posebnu pažnju posvećenu razvoju umjetničkog potencijala projekta.

Filmski sajam u Cannesu (Marché du film) poslovni je ogranak Filmskog festivala u Cannesu koji je namijenjen profesionalcima iz filmske industrije – selektorima festivala, distributerima i prodajnim agentima te predstavlja važno mjesto za budući festivalski i kino život prijavljenih filmova. Sajam se ove godine odvija od 6. do 15. srpnja, a sam festival traje od 6. do 17. srpnja.

Podsjetimo, u paralelnom festivalskom programu “15 dana autora” (Quinzaine des réalisateurs) prikazuje se hrvatski dugometražni igrani film Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović.

Foto: Press