Završio 11. PSSST! Festival nijemog filma
By redakcija On 12 stu., 2017 At 02:04 PM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

Svečanom dodjelom nagrada u subotu je završio 11. PSSST! Festival nijemog filma koji se posljednja tri dana održavao u Centru za kulturu Trešnjevka

PSSST! Festival nijemog filmaOcjenjivački sud natjecateljskog programa u sastavu Petra Belc, Mladen Burić i Jurica Starešinčić nagradu „Veliki Brcko“ dodijelio je filmu KUKUSCHKA ruske redateljice Dine Velikovskaye uz sljedeće objašnjenje:
– Fotografija i režija u ovom filmu suvereno vode gledatelja kroz pusti svijet pun začudnih prizora, pričajući dirljivu priču o dvije ptice koje uče o sreći. Sretan spoj s glazbenom pratnjom stvorio je jedinstven filmski doživljaj koji je ovo djelo nametnuo kao pamtljiv film visokog estetskog I dramaturškog dosega.
Glavna nagrada PSSST!-a posvećena je liku i djelu prvog hrvatskog nijemofilmskog junaka iz filma ‘Brcko u Zagrebu’ koji ove godine slavi 100. rođendan. Žiri je ove godine dodijelio i specijalno priznanje koje su dobili španjolski film ZLATNA MAČKA redateljice Nate Moreno i hrvatski film NIŠTA SE NE MOŽE VRATITI redatelja Damira Radića.
Nagradu publike osvojio je austrijsko-francuski film EX TERRAT redatelja Reinholda Bidnera.
U natjecateljskom programu prikazano je 25 kratkometražnih filmova iz 15 zemalja.
PSSST! je ove godine prikazao u programu Film i Grad birane klasike iz zlatnog doba nijemog filma a u programu hrvatska nijemofilmska baština prikazani su filmovi Okatavijana Miletića o Zagrebu.
Posebnost PSSST!-a je u glazbenoj pratnji filmovima na ovogodišnjem festivalu filmove su uživo pratili vrhunski improvizatori – Vitomir Ivanjek, i Sunrise Sessions i Kaplowitzi.
– Do iduće godine PSSST! pozdravlja sve posjetitelje i filmofile te najavljuje još pokoju aktivnost u skoroj budućnosti! – poruka je organizatora PSSST nijemog filma.

Foto: Press

comment closed