fbpx

28. Dani hrvatskog filma: Grand Prix osvojio film Srbenka

Zagreb…

SrbenkaCeremonijom dodjele nagrada jučer su na platou iznad Kina Tuškanac zaključeni 28. Dani hrvatskog filma. Nakon pet dana ove tradicionalne smotre recentnih i klasičnih domaćih filmova svih rodova, stiglo je vrijeme za proglašenje najboljih. Glavni, stručni žiri u sastavu Jasna Zastavniković, Filip Tot i Mia Melcher dodijelio je Grand Prix 28. DHF-a filmu Srbenka redatelja Nebojše Slijepčevića (producentice Vanje Jambrović, produkcije Restart) uz obrazloženje:
– Film Srbenka Nebojše Slijepčevića izdominirao je ovogodišnju konkurenciju Dana hrvatskog filma svojim konciznim i suverenim filmskim pismom kojim nepogrešivo uvodi gledaoca u jednu od najbolnijih tema novije hrvatske povijesti.
Redatelj filma Nebojša Slijepčević zahvalio se sljedećim riječima:
– Sada je otprilike godina dana od kako je film imao premijeru i stvarno smo s njime puno putovali. No svi koji su bili u ekipi dobro znaju da smo ga zapravo radili za hrvatsku publiku. Sve što nam se desilo, da smo dobili neke međunarodne nagrade, bilo je super, ali sporedno. Zato ova nagrada puno znači. Iako je došla možda na kraju festivalskog puta, meni je Grand Prix Dana hrvatskog filma šećer na kraju. Za to smo radili film, ne za priznanje, nego da se film gleda u Hrvatskoj.
Uoči svečane dodjele koju su vodili glumci Marina Redžepović i Asim Ugljen prikazan je restaurirani kratki dokumentarni film Most Zlatka Sudovića, a po njezinu okončanju pobjednički film 28.
Dana hrvatskog filma, dobitnik Grand Prixa Srbenka Nebojše Slijepčevića.

Foto: Press