Ruska glazba koja miriše na ljubav neba i zemlje
By redakcija On 24 srp., 2019 At 08:17 AM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Dubrovnik…

Tomislav FačiniU nastavku glazbenog programa jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora nastupit će Zbor Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom svog šefa-dirigenta i pomoćnika intendantice Igara za glazbeni program Tomislava Fačinija, u četvrtak, 25. srpnja s početkom u 21.30 sati.
Dirigent Tomislav Fačini program koncerta najavljuje kao glazbu koja miriše na ljubav neba i zemlje.
– Ako je glas najljepši instrument, ruska pravoslavna glazba najljepša zborska literatura, Svenoćno bdjenje Sergeja Rahmanjinova najljepša ruska liturgijska glazba, a Knežev dvor prostor najljepše akustike i ugođaja, onda si na pravom mjestu, harni slušatelju! I veličanstveno Bdjenje Rahmanjinova, kao i skladbe na njega naslonjenoga Georgija Sviridova, autora kojega tek otkrivamo kroz njegove prekrasne zborove – zamrznute u vremenu i satkane od stotinu nijansi bijeline, zvukovne su kupke koje slave krasotu i neiscrpno bogatstvo ljudskoga glasa – zapisuje Fačini.
ruska glazbaZbor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj. U prvim godinama djelovanja, repertoar Zbora oblikovali su dirigenti Mladen Pozajić, Dragan Gürtl i Boris Papandopulo, a potom su taj put nastavili šefovi-dirigenti Sergije Rainis, Slavko Zlatić, Vladimir Kranjčević, Igor Kuljerić te Tonči Bilić, čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vodstvo ostavili snažan trag, a njihove skladbe su i danas trajni dio repertoara Zbora. Izvodeći širok repertoar u rasponu od renesansne do suvremene glazbe, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, iskazuje izuzetnu svestranost koja mu je donijela gostovanja širom Europe (Rim, Moskva, Salzburg, Milano, Pariz, Venecija, Berlin, Beč) te suradnje s nizom istaknutih dirigenata 20. i 21. stoljeća među kojima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vladimir Kranjčević, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Igor Markevič, Valerij Poljanski, Niels Schweckendiek, Martina Batič, te s mnogim solistima svjetskoga glasa. Zbor HRT-a dobitnik je Diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za izuzetne umjetničke dosege u 2004. godini na temelju izvedbe Hrvatske mise Borisa Papandopula, te niza diskografskih nagrada Porin. Tomislav Fačini na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predaje zborsko dirigiranje, komornu glazbu za pjevače i partiture, stalni je gost dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra, šef-dirigent Zbora HRT-a, umjetnički voditelj ansambla Antiphonus i pomoćnik intendantice za glazbu Dubrovačkih ljetnih igara. Osim dirigiranjem, bavi se skladanjem i aranžiranjem pa jetako HRT u prosincu 2018. izdao autorski CD Mir, zlato, tamjan sa Zborom HRT-a i Instrumentalnim ansamblom, a 2019. izašao je i pet godina iščekivan album Antiphonusa Ne le tue braze, glazba hrvatskog seicenta.

Foto: Press – Domagoj Kunić

comment closed