fbpx

Izravan prijenos: Dodjela Nagrada hrvatskog glumišta

Zagreb…

Nagrada hrvatskog glumištaHrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 24. studenoga u 20.05 sati na svom Drugom programu (HRT-HTV2) izravno iz zagrebačkog HNK prenosi tradicionalnu godišnju dodjelu Nagrada hrvatskog glumišta. Žirijem za dramu ove je godine predsjedao Ozren Prohić, predsjednica žirija za operu je Mirjana Bohanec Vidović, a predsjednik žirija za balet dr. sc. Svebor Sečak. Godišnje nagrade će biti poznate na samoj svečanosti dodjele u HNK u Zagrebu.
A Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje iz područja Drame ove je godine dodijeljena glumcu Krunoslavu Šariću, koji je nakon završenog studija glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu u klasi Koste Spaića punih sedam godina nosio repertoar kazališta Marina Držića u Dubrovniku, a od 1983. do odlaska u mirovinu radio je kao stalni član Drame HNK u Zagrebu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.
Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje iz područja Opere ove godine dodijeljena je dirigentu Nikši Barezi, koji je godinama surađivao s velikim dirigentima poput Lovre pl. Matačića te sa skladateljskim klasicima 20. stoljeća: Benjaminom Brittenom, Carlom Orffom, Dmitrijem Šostakovičem… Stalni je gost i dirigent Hamburške opere, Bečke državne opere i milanske Scale, gdje je prvi put nastupio 1991. godine ravnajući operom Parsifal Richarda Wagnera, a treba naglasiti i da je devetnaest godina bio šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a.
Nagrada Hrvatskog glumišta dodjeljuje se od 1992. godine 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. To je povijesni datum hrvatskog glumišta jer je tada, davne 1860. godine, nakon burnih domoljubnih prosvjeda građana, i na nagovor dramatičara Dimitrija Demetra, glumac Vilim Lesić s pozornice objavio da će se na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski.
Scenarij i režiju svečane scenske priredbe potpisuju Paolo Tišljarić i Lea Anastazija Fleger. Redatelj TV prijenosa je Tvrtko Grgić, producentica Tihana Čuljak, a urednica prijenosa Maja Gregl.

Foto: Press