fbpx

Politički triler Trinaest dana ovog petka na malim ekranima

Zagreb…

Trinaest danaHrvatska radiotelevizija (HRT) u petak, 4. rujna 2020. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) udarnom u terminu od 21.05 sati prikazat će izvrsni američki politički triler Trinaest dana koji govori o kubanskoj raketnoj krizi, iznimno opasnom vojno-političkom događaju koji je umalo doveo do Trećeg svjetskog rata.
Američki špijunski zrakoplovi snimili su 13. listopada 1962. šokantne fotografije nad Kubom. Na njima se jasno vidjelo da su Trinaest danaSovjeti razmjestili svoje interkontinentalne nuklearne rakete uz samu američku obalu. Projektili mogu stići do SAD-a za samo nekoliko minuta i ubiti 80 milijuna ljudi.
Predsjednik John Kennedy (B. Greenwood) i njegovi savjetnici – njegov brat i tadašnji ministar pravosuđa Robert Kennedy (S. Culp) te posebni savjetnik u Bijeloj kući, Kenneth O’Donnell (K. Costner), na kojega se Predsjednik najviše oslanja, pokušavaju izvršiti pritisak na Moskvu da povuče svoje rakete kako bi se izbjegao nuklearni rat. I dok Kennedy i njegov tim traže miran način rješavanja krize, vojni predstavnici problem žele riješiti invazijom na Kubu.
Do 28. listopada slijedi 13 napetih dana, u povijesti poznatih kao razdoblje na rubu nuklearnog rata. Predsjednik mora prijeći preko političkog minskog polja i izbjeći Treći svjetski rat.
Istiniti događaji i povijesno razdoblje vjerno su rekonstruirani u ovoj napetoj političkoj drami, ponajprije iz perspektive unutar Bijele kuće i predsjedničkog tima koji su činila braća Kennedy i njihov savjetnik Kenneth O’Donnell.
Atmosfera neizvjesnosti i napetosti pojačana je činjenicom da se najveći dio zbiva u Bijeloj kući. Kao kronika istinitog povijesnog događaja, film je blizak činjenicama onoliko koliko mu njegova umjetnička sloboda dopušta, s ponekom neminovnom fikcionalnom interpretacijom. Treba istaknuti da je film uvjerljivo prikazao histeriju koja je zavladala u strahu od neminovnog rata.

Foto: Press