fbpx

Tomislav Horvat: Kum od 117 tisuća šibica

Zagreb…

KumOd 22. veljače do 15. ožujka 2019. godine, na programu u Galeriji Događanja je izložba Tomislav Horvat: Kum.
Specifična metoda rada Tomislava Horvata, koju je sam autor nazvao mozaik – skulpturizam, oslanja se na nekoliko karakteristika – gotovo zen strpljenje, dugotrajnost procesa izrade, realizam te upotreba i prenamjena industrijski proizvedenih materijala. Naime, u stvaralačkom jeziku Tomislava Horvata šibice postaju materijal od kojega nastaju skulpture. Zanimljiva je činjenica da je mozaik – skulpturalizam, Horvatov umjetnički jezik, nastao izvan umjetničkih centara i paradigmi te ga kao takvog možemo promatrati kao autentični stvaralački čin proizašao iz unutarnje potrebe autora, izvan umjetničkih kružoka i trendova.
KumU Galeriji Događanja Horvat izlaže skulpturu Kum iz 2013. godine. Kum je ujedno i prva umjetnikova skulptura. Izrada je trajala godinu i pol dana, a u skulpturu je ugrađeno 117 000 šibica. Skulptura je u prirodnoj veličini, prikazuje čovjeka kakao sjedi u fotelji, inspirirana istoimenim filmskim klasikom.
Realizam prikaza, posebno s obzirom na materijal izrade, je zaista impresivan. Sam odabir teme, u široj interpretaciji, možemo sagledati u kontekstu društveno-političkih zbivanja, funkcioniranja vlasti na lokalnom i državnom nivou, no tada već možda ulazimo u polje nadinterpretacije.
Sam za sebe, Horvatov Kum fascinantno je djelo i gotovo je nemoguće u njemu ne vidjeti sve sate i silno strpljenje koje je uneseno za njegovu izradu. Ovaj nas rad podsjeća da želja za stvaranjem, kao i autentični kreativni izrazi nisu privilegija umjetničkih elita već ljudska potreba koja se može realizirati bez obzira na kontekst u kojem nastaje. Uz strpljenje, rad i predanost, Tomislav Horvat svojim djelom upravo to pokazuje – iz predgovora izložbe, Josipa Bubaš.

Foto: Press