Kako su nastale piramide: Priča o Egiptu
Piše: redakcija On 12 tra., 2016 At 10:43 AM | Categorized As LifeStyle, Tech | With 0 Comments

BBC…

piramideU utorak 19. travnja 2016. godine u 20,00 sati na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) na rasporedu je dokumentarna serija ‘Priča o Egiptu‘. Serijal koji će svakog utorka donositi priču o najvećoj svjetskoj civilizaciji koja je trajala više od pet tisuća godina i u velikoj mjeri utjecala na sve ostale civilizacije. Gledatelji će vidjeti spektakularna mjesta na kojima su nastajale legende, vidjet će društvo u stalnome razvoju, društvo izumitelja, junaka i junakinja, zločinaca, obrtnika i začetnika.
Profesorica Joann Fletcher u ovoj četverodijelnoj BBC-jevoj seriji otkriva najsvjetlije, ali i najmračnije trenutke u povijesti te civilizacije. Gledatelji će prvo doznati o počecima stvaranja Egipta, kad se, natjerana klimatskim promjenama, šačica pustinjskih nomada naselila uz obale Nila. Kako je raslo i razvijalo se, njihovo je društvo postajalo sve organiziranije. Sastavljene su prve vlade te nastalo pismo, posebna vjera i porezni sustav. Vrhunac su svega bile neke od najvećih tvorevina drevnoga svijeta – piramide u Gizi, hram u Karnaku, blago faraona Tutankamona. Zahvaljujući razvoju pisma budućim su naraštajima ostavili brojne zapise o svojemu svakodnevnom životu i postignućima, od vojnih manevara do poligamije.
Cijela je burna povijest drevnoga Egipta obilježena raznim previranjima pa je to istodobno i priča o suši i gladi, građanskim ratovima, bezobzirnim političarima, osvajanjima i okrutnim ubojstvima. Joann FletcherProfesorica Joann Fletcher podastire mnoštvo pouzdanih dokaza koji bacaju novo svjetlo na neke od najvažnijih događaja u egipatskoj povijesti – od gradnje piramida do ukopa kralja Tutankamona. Pritom objašnjava kako se ti pojedinačni događaji uklapaju u veću sliku: kako je gradnja piramida dovela do bankrota države koja se potom podijelila, kako je jedan ratni vođa pobijedio sve svoje suparnike i ponovno ujedinio državu, što je dovelo do nikad nadmašenog procvata novoga egipatskog kraljevstva, kako su veliki faraoni griješili i ostavljali zemlju na milost i nemilost strancima te kako se ta nekoć moćna država prometnula u žitnicu svojih osvajača.
Profesorica Fletcher oživljava drevne Egipćane i njihovu povijest kako samo ona to može. Na kraju nam otkriva kako je i zašto tisućljetna povijest egipatskoga društva prožeta stalnim usponima i padovima.

Foto: Press

comment closed