fbpx

Nad grobom glupe Europe u Ljubljani i Zagrebu

Gostovanje…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Nad grobom glupe EuropeSvoje sljedeće izvedbe predstava Nad grobom glupe Europe (predstava koja se nekada zvala Hrvatska rapsodija) Sebastijana Horvata i Milana Markovića Mattisa, gostuje, prvo u Ljubljani, a potom i u Zagrebu.
Predstava inspirirana Krležinom ‘Hrvatskom rapsodijom’. danas 3. lipnja 2016. godine bit će odigrana u skopu Drama festivala u Slovenskom narodnom gledišču u Ljubljani. Nedugo zatim, u četvrtak, 9. lipnja gostovat će na Danima satire Fadila Hadžića i bit će izvedena u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh.
U predstavi glume Dražen Mikulić, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Dean Krivačić, Sabina Salamon, Biljana Torić, Davor Jureško, Marija Tadić, Leon Lučev i Jasmin Mekić. Scenografiju predstave potpisuje Jürgen Kirner, kostimografiju Belinda Radulović, a oblikovanje svjetla Boris Blidar.
Nad grobom glupe Europe‘Hrvatska rapsodija’ Miroslava Krleže smještena je u pretrpani vagon ‘trećeg razreda Madžarske državne željeznice’ za vrijeme Prvog svjetskog rata. Predstava ‘Nad grobom glupe Europe’ govori o drugom trenutku, o drugoj vrsti putovanja. Dok su ‘putnici trećeg razreda’ danas zaustavljeni bodljikavom žicom negdje na granicama Europske unije, predstava koju Horvatsu potpisuje u suradnji s dramaturgom Milanom Markovićem Matthisom govori o nama: hrvatskom (europskom) društvu koje te putnike ne želi vidjeti. Poslije stoljetnog sna, glembajevska Evropa se budi u trenutku kada brodovi davljenika isplivavaju na njenim obalama, kamioni mrtvih ljudi bivaju ostavljeni na njenim putovima i milijuni očajnika lutaju njenim gradovima; trenutak koji nije moguće percipirati ni na jedan drugi način nego kao noćnu moru.
Riječka predstava koja otvara brojna pitanja hrvatske i europske današnjice uvrštena je i u program ovogodišnjeg, jubilarnog 50. BITEF-a.

Foto: Press