BBC-jeva serija Ponos i predrasude na malim ekranima
Piše: redakcija On 10 ožu., 2016 At 01:31 PM | Categorized As Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

HRT…

Ponos i predrasudeNa Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) 12. ožujka 2016. godine u 16,30 sati na rasporedu je prva epizoda poznate BBC-jeve televizijske serije ‘Ponos i predrasude’. Serija je nastala prema istoimenome najpopularnijem romanu Jane Austin i ima šest nastavaka.
Tema romana tipična je za cjelokupni opus Jane Austin. Skromni roditelji Bennet imaju pet odraslih, neudanih kćeri. Kad u njihovo mjesto dođe imućni neženja Bingley, to odmah budi maštu gospođe Bennet jer drži da bi se on mogao oženiti jednom od njezinih kćeri. Zanimljiviji od Bingleyja je njegov prijatelj Darcy, koji dolazi s njim. Pred nama se nižu likovi skromnih kćeri i njihovih prijateljica te prekrasni prostori palača visokoga britanskog društva 19. stoljeća.
Putem vještoga zapleta i duhovitoga prikaza iz pera Jane Austen te savršene ekranizacije koje je djelo BBC-jevih majstora gledatelji upoznaju svijet zakočen ponosom i zaslijepljen predrasudama, svijet u kojem se mlade djevojke najlakše zaljubljuju u blistavu uniformu, svijet u kojemu je prirodno da svaki samac treba ženu.
U prvoj epizodi gledatelji će pratiti dolazak naočitoga i otmjenoga neženje gospodina Binglevja, koji izaziva zanimanje i uzbuđenje u obitelji Bennet. Na svečanome balu Jane, najstarija Bennetova kći, privuče Bingleyjevu pozornost. Jane odmah očara njegov šarm i karizma, dok se njegov prijatelj, gospodin Darcy, doima pompoznim i arogantnim. Kad Bingley predloži da Darcy zapleše s Lizzie, Janeinom sestrom, Darcy je uvrijedi govoreći da je podnošljiva, no nedovoljno lijepa da ga dovede u napast. Na zabavi kod Sir Williama Lucasa Darcyja i dalje zaokuplja Lizziena razigranost i domišljatost. Kad ona odbije plesati s njim, on postaje još očaraniji njome. Za to vrijeme njezina mlađa sestra Lydia koketira sa svakim u vojničkoj odori. Kad Jane ode u Netherfield na večeru sa sestrama Bingley, svlada je groznica i mora danima ostati u postelji. Lizzie preuzme na sebe brigu o bolesnoj sestri. No zabrinuta je zbog Darcyjeve nazočnosti jer iskreno vjeruje da je on ne simpatizira.
Glavne uloge tumače sjajni Colin Firth i Jennifer Ehle, scenarij potpisuje Andrew Davies, režiju Simon Langton, produkciju BBC, a za Hrvatsku radioteleviziju uredila Ranka Horvat.

Foto: Press

comment closed