fbpx

Sve za vjeru i domovinu – Josip Juraj Strossmayer!

HRT…

Premijerno na HTV-u dokumentarni film

Josip Juraj StrossmayerNa programu Hrvatske televizije 3. travnja 2015. godine premijerno će biti prikazan dokumentarni film o biskupu J. J. Strossmayeru, u kojem će gledatelji imati priliku vidjeti njegov životni, vjerski i politički put od rođenja u Osijeku pa do imenovanja za bosansko-srijemskog biskupa sa sjedištem u Đakovu gdje je ostao svoj cijeli životni vijek, punih 55 godina.
Josip Juraj StrossmayerDokumentarnim filmom ‘Sve za vjeru i domovinuJosip Juraj Strossmayer‘ HRT se uključio u obilježavanje 200. obljetnice rođenja biskupa Strossmayera, jednog od najznačajnijih Hrvata 19. stoljeća, a scenaristi i urednici Lada Džidić i Niko Kostanić željeli su dati novo svijetlo stereotipima koji se više od stoljeća pripisuju njegovu imenu. Stoga su u filmu prikazana najznačajnija poglavlja iz njegova života, preko burne 1848. pa sve do razdoblja Bachova apsolutizma koje on mudro koristi za obnovu velikog biskupskog gospodarstva u Đakovu.
Kroz pisana svjedočanstva sudionika iz njegova vremena i znanstvenika 21. stoljeća slaže se slika o biskupu koji je svjetsku slavu stekao glasovitim i odvažnim govorima na Prvom vatikanskome saboru 1869./70. Pratit ćemo njegovo političko djelovanje i podsjetiti na velike donacije za promicanje kulture, umjetnosti, znanosti i pisane riječi. Sveučilište i Akademija u Zagrebu, đakovačka katedrala i mecenstvo na području kulture, umjetnosti i znanosti – uporišne su točke u životu ovog svjetskog putnika s đakovačkom adresom. Bez njegove ostavštine, odnosno bez institucija koje je osnovao, teško se može zamisliti moderna hrvatska država.
Dokumentarni film ‘Sve za vjeru i domovinu – Josip Juraj Strossmayer’ gledajte 3. travnja na Prvom programu HTV-a u 20,00 sati.

Foto: Press