fbpx

Strast u operi i baletu na španjolski način!

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Strast u operi– Ovaj projekt bio je veliki izazov jer su naslovi nepoznati široj publici iako je glazba većini zasigurno poznata. Ujedno je to najveći operni i baletni događaj ovogodišnjeg festivala Riječke ljetne noći, a orkestar za ovu priliku broji preko 70 članova – naglasio je ravnatelj Opere i umjetnički voditelj Riječkih ljetnih noći Marin Blažević.
El amor brujo’ (Ljubav čarobnica) & ‘La vida breve’ (Kratki život) koncertno scenska izvedba baleta i opere Manula de Falle u izvedbi ansambala HNK Ivana pl. Zajca očekuju vas u srijedu 1. srpnja 2015. godine s početkom u 21,30 sati na Ljetnoj pozornici u Opatiji. Pod dirigentskim vodstvom maestra Villea Matvejeffa i u koreografiji Ronalda Savkovića, orkestar, zbor i solisti Opere te ansambl Baleta i zbor ‘Schola Cantorum Rijeka’ izvode djela najznačajnijeg španjolskog skladatelja 20. stoljeća.
– Vodeći majstor europske romantične glazbe  Manuel de Falla, u zanimljivoj kombinaciji opere i baleta odnosno snažnih i intenzivnih melodija koje bude strast, i nikoga ne ostavlja ravnodušnim – riječi su kojima je maestro Ville Matvejeff opisao ovaj projekt.
Strast u operi‘El amor brujo’ (Ljubav čarobnica) andaluzijska je priča o ljubavi, smrti i magiji. Moderni plesni izraz približit će nas nepredvidljivoj andaluzijskoj prirodi i strastima koje izviru iz vrelog andaluzijskog tla. Plešu Christina Lukanec, Andrei Köteles, Balint Rauscher, Daniele Romeo, Svebor Zgurić, Owen Lane, Joseph Cane, a pjesme Canción del amor dolido (Pjesma o bolnoj ljubavi) i Canción del fuego fatuo (Pjsma o ludoj ljubavi) izvodi operna solistica Ivana Srbljan.
‘La vida breve’ (Kratki život) opera u dva čina skladana je prema španjolskom libretu Carlosa Fernándeza-Shawa. Priča se vrti oko prelijepe mlade ciganke, strastveno zaljubljene u mladića zaručenog ženom iz višeg staleža. U glavnim ulogama pojavljuju se Anamarija Knego Vidović kao Sauld, ciganka, Ivana Srbljan kao La Abuela, njena baka. Ostale uloge tumače solisti Bože Jurić Pešić kao Paco, Robert Kolar kao Cantao, Slavko Sekulić kao Tio Salvaor, Viven Galletta kao Carmela, Dario Bercich kao Manuel, Marko Fortunato kao Glas iz kovačnice, Vanja Zelčić kao Prva prodavačica, Morana Pleše kao Druga prodavačica te Igor Vlajnić kao Prodavač. Prvakinja baleta Marta Kanazir izvest će poznati Španjolski ples kojim se stavlja naglasak na snažnu ženu sigurnu u sebe.
U slučaju lošeg vremena  izvedba se seli na scenu riječkog Kazališta. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kazališta do 17,00 sati, a na dan predstave do 12,00 sati. Na dan predstave, sat vremena prije početka, ulaznice će se moći kupiti na blagajni Ljetne pozornice u Opatiji. Uz pokrovitelje glazbenog i baletnog programa Festivala, pokrovitelj projekta je i Jadrolinija.

Foto: Press