fbpx

FOTO: Brausov deseti projekt s maestrom Kranjčevićem!

Ronald BrausPremijera Rossinijeve Bračne mjenice, opere u jednom činu je 25. srpnja 2013. u 21 sat u atriju Klovićevih dvora u Zagrebu. Pokrovitelj je Ured za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba. Dirigent je Vladimir Kranjčević, redateljica Snježana Banović, a scenografiju potpisuje Dinka Jeričević. Za fantastične kostime zadužena je Đenisa Pecotić. Glavne uloge igraju Ronald Braus i Lidija Horvat-Dunjko. Ovo jedina operna premijera ovog ljeta u Zagrebu. Također, ovo je deseti projekt koji Braus radi kao solist s maestrom Vladimirom Kranjčevićem. Scena.hr vam donosi atmosferu s proba.

O operi!

Ronald BrausRossinijevu farsičnu opernu jednočinku smještenu u Londonu XVIII. stoljeća otvaraju, nakon uvertire, sluge Norton i Clarina koji čitaju pismo za svoga gospodara Tobiasa Milla. U njemu je bračni ugovor kojeg šalje bogati Kanađanin Slook koji je već na putu za Europu. Mill mu je već odlučio dati svoju kćer Fanny u zamjenu za veliku količinu novca. No, Fanny je u tajnoj vezi sa siromašnim Edoardom Milfortom te im Nortonova informacija o sadržaju pisma teško pada. U tom trenutku, već stiže Kanađanin, sasvim nenavikao na britanske običaje. Na nagovor Milla, pokušava svojim osebujnim stilom zavesti Fanny, koja ga umilnim načinom odbija u znanoj ariji Darei per sì bel fondo s puno ‘ali’, ali i s neskrivenom odbojnošću, a na kraju i s prijetnjama.

La cambiale di matrimonio- foto Julio Frangen (20)Nakon Clarinine arije o ljubavnom iskustvu, slijede pregovori u kojima pošteni Slook odustaje od ‘trgovine’ opterećene ‘hipotekom’ što u Millu izaziva bijes i bijesni poziv na dvoboj. Slook u svom poštenju ide još dalje: posvaja siromašnoga Edoarda, dajući mu velik dio svoga imetka te, zajedno s ostalima, razmekšava tvrdoglavog Milla te se i on, nakon dužeg opiranja, napokon pridružuje sveopćoj radosti u slavu prijateljstva i ljubavi. Gospodin Master iz susjedstva, kojeg je specijalno za ovu priliku, kao dalekog rođaka znanog kazališnog lica ‘Master of ceremonies’, Opera b.b. dodala libretu Gaetana Rossija, ima vrlo važnu ulogu u teško stečenom zajedništvu ove šarolike grupe i konačnom sretnom završetku cijele priče, jer, pravo veli Rossini: ‘Nema ništa utješnije za srca ljudi od sretne ljubavi‘.

Uloge

Mill: Ronald Braus, Fanny: Lidija Horvat – Dunjko, Slook: Dalibor Hanzalek, Edoardo: Goran Grčić, Zvonimir Ivanović, Clarina: Blanka Tkalčić, Norton: Leon Košavić, David Šeb, Sir Master, narator: Božidar Peričić

Suradnica za scenski pokret je Ljiljana Gvozdenović. Asistent redateljice, inspicijent i šaptač je Zvonimir Ivanović.

Premijera u Puli je 28. srpnja 2013. u 21 sat na Kaštelu.
Foto: Julio Frangen

Fotogalerija:

[nggallery id=187]