Premijera: Don Giovanni – Smart(phone) opera!
Piše: redakcija On 20 svi., 2015 At 02:50 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Don Giovanni– Opera ‘Don Giovanni’ okuplja najbolje operne snage u ovom trenutku te je jedna od najkompleksnijih produkcija i kao takva najozbiljniji pokušaj da se opera približi mlađim generacijama, a ujedno je zanimljiva i tradicionalnoj opernoj publici – rekao je ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević.
Mozartov ‘Don Giovanni‘ nova je operna produkcija HNK Ivana pl. Zajca nastala u suradnji s New Generation Operom iz Helsinkija, a koja će pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa i u režiji Erika Söderbloma, premijerno biti izvedena u sutra, 21. svibnja 2015. s početkom u 19,30 sati. Mozart se na riječku opernu scenu vraća nakon deset, a Don Giovanni nakon više od šezdeset godina i to u suvremenoj multimedijalnoj inscenaciji, kao opera i film ujedno.
Mladi pjevači nove generacije predvođeni su gostima iz inozemstva, finskom zvijezdom Waltterijem Torikkom u naslovnoj ulozi te Marjukkom Tepponen kao Donnom Annom. U ostalim ulogama pojavljuju se Slavko Sekulić kao Il Commendatore, Kristina Kolar, kao Donna Elvira, Marko Fortunato kao Don Ottavio, Siniša Štork kao Leoperello, Ilijana Korač kao Zerlina te Leon Košavić kao Masetto.
Don GiovanniMaestro Ville Matvejeff, riječki gost dirigent sezone, uz dirigentsko ravnanje izvedbom, pridružit će se orkestru i svirajući čembalo uz recitativo dijelove. On je pak istaknuo kako je jako uzbudljivo raditi klasično djelo na toliko moderan način. Podsjetio je da je ova operna predstava, prije tri godine, kad je bila postavljena u Finskoj ostvarila veliki uspjeh, posebice kod mlade publike, te se nada da će se isto ponoviti u Rijeci.
Redatelj opere Erik Söderblom operu ‘Don Giovanni’ smatra najboljim tekstom napisanim za operu, a ovu suvremenu produkciju uspoređuje s Tarantinom odnosno njegovim crnim humorom. Operu je opisao kao djelo s točnom i dubokom psihološkom razradom likova, kao priču o beskrupuloznom zavodniku koji na kraju ipak griješi, ali je i unatoč tome najmoralniji lik u operi. Radnja se odvija poput filmske, a predstava nudi tri vizualne perspektive. Naime, na pozornici će biti postavljena dva ekrana, pa će uz pomoć sedam kamera i malog filmskog studija s dva redatelja, publici biti ponuđene tri vizualne perspektive uživo.
Ovakav multimedijalni projekt koji, poput prijenosa kakvog sportskog događaja, iziskuje velike i brojne tehničke i tehnološke mogućnosti, osigurala je tvrtka Metronet komunikacije d.d., generalni sponzor ove predstave, čiji je predstavnik, direktor regije zapad Dejan Sablić kazao kako je upravo nesvakidašnja kompleksnost ovoga projekta kao pravi izazov za ovu tvrtku, bila presudna pri prihvaćanju suradnje.
Scenograf predstave je Markuu Kunnari, kosimografkinja Manulea Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a redatelji filma u predstavi su Emil Sallinen i Artur Sallinen.
Ova operna predstava, pod sloganima ‘Sex, phones & opera’ i ‘Smart(phone) opera’, reprizno će biti izvedena 23, 25, 27. i 29. svibnja s početkom u 19,30 sati.

Foto: Press

comment closed