fbpx

Maratonci trče počasni krug u Puli!

Gostovanje…

Priča o ‘najstarijoj balkanskoj obitelji’

Maratonci trče počasni krug u PuliNa rasporedu u INK Gradskom kazalištu Pula, danas 21. ožujka 2016. godine s početkom u 20,00 sati, je gostovanje Satiričkog kazališta ‘Kerempuh’ – Zagreb, s predstavom ‘Maratonci trče počasni krug‘ autora Dušana Kovačevića.
Već pri samom spomenu naslova kultne komedije ‘Maratonci trče počasni krug’ javljaju se brojne asocijacije i u sjećanje nam naviru slike, glumci i citati iz jednog od najgledanijih filmova ovih prostora. Topalovići, pogrebno poduzeće, likovi stari 150 godina, čitanje oporuke i mnogi slični motivi pronašli su svoje mjesto u općoj kulturnoj svijesti našeg vremena. Možda je manje poznata činjenica da je filmu prethodila drama koju je Kovačević napisao na trećoj godini studija dramaturgije (1972.). Ona se uskoro zatim postavlja u Ateljeu 212. u režiji Ljubomira Draškića, a nepunih deset godina kasnije Slobodan Šijan prema njoj režira legendarni film. Sve ostalo je povijest.
Godine prolaze, a popularnost ‘Maratonaca’ se ne smanjuje pa ova priča kontinuirano stječe nove obožavatelje. Izvrsni dijalozi, fantastični likovi i svakako začudan zaplet u kojem se ismijava smrt i lažni moral. Priča je to o ‘najstarijoj balkanskoj obitelji’, toliko staroj da joj ni smrt ne može ništa po riječima samog autora.
Redateljica: Iva Milošević
Uloge: Vilim Matula, Elizabeta Kukić, Nikša Butijer, Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Maja Posavec, Tarik Filipović, Filip Detelić, Mia Anočić–Valentić i Ivan Đuričić.

Foto: Press