fbpx

Premijerno: Najseksi komedija ikad… Boeing Boeing

Joza Ivakić…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

BoeingBoeing– Boeing Boeing nije samo obična seks farsa. To je vješto napisan komad koji nas zabavlja, ali i uči da gubitnici, loozeri, mogu dobiti glavni zgoditak, a da pri tom nisu imali žestokih aduta u ruci. Smiješno, zar ne? – poručuju iz kazališta.
Na programu u Gradskom kazalište ‘Joza Ivakić’ – Vinkovci, 08. rujna 2018.godine na programu je premijera predstave Boeing Boeing. Prijevod, adaptaciju i režiju potpisuje Nina Kleflin, scenografiju i kostimografiju Larisa Vukić, glazbu Nikolina Belan, a igraju Dorijan Paulić, Vladimir Andrić, Sanja Toth, Matea Grabić Ćaćić, Matea Marušić i Katarina Kristić. Inspicijent predstave je Zorko Bagić, a kostime je izradio Zvonko Majdiš.
– Mladi Bernard živi precizno uređen život: tri zaručnice, tri stjuardese, sve je u redu i rasporedu, jedna polijeće, druga slijeće, treća leti. Leti i Bernard na krilima svog hedonističkog životnog stila, sve je u površini, ništa nije u suštini, ljubav su riječi, a život užitak.
Iako napisan još šezdesetih, ovaj kazališni tekst ima začudnu modernost, koja kao da je predvidjela suvremeno i otuđeno tehnološko doba u kojem je važan novac, izgled, status i seks, a ljubav postaje demodirana, malograđanska navika. Glavni junak našeg komada, Bernard, zlatna mladež Pariza ima sve što poželi: krasan stan, novac, uspjeh na poslu, uspjeh kod žena. Njegov primarni cilj života je uživanje, uživati što više, u svakom trenutku, bez obzira na druge i bez obzira na posljedice.
BoeingI opet proročki mudar, autor Marc Camoletti kao da se izruguje onom sada tako modernom pozdravu među ljudima: uživaj!
Zaista je zapanjujuće koliko ljudi danas, u drugom desetljeću dvadeset i prvog stoljeća, jedni drugima poručuju neka uživaju, kao da je uživanje primarni životni cilj. Jer uvriježeno je danas da bi ljudi, kao naš junak Bernard, trebali uživati, a ne misliti, suosjećati, raditi, učiti ili pomagati. Uživaj! – reći će komentar na društvenim mrežama uz svaku sliku lijepog pejzaža, punog tanjura ili nasmiješenog lica. Moramo uživati, jer to je dokaz da smo opušteni, cool, moderni, lagano distancirani i nedodirljivi. Površne poluistine prihvatljiv su, dapače poželjan model komuniciranja, a iskrenost je napasna, pa je time deplasirana, neugodna i nepoželjna.
Bernard uživa, uživa sve do jednog dana kada mu se precizni raspored pobrka, kada se avioni ubrzaju, njegove nevjeste nalijeću jedna na drugu u sudarima brižljivo smišljenih laži. Na dan kad Bernardova pažljivo građena fasada doživljava slom, mora tamo biti jedan pravi prijatelj, jedno dobro srce, jedan pošteni, iskreni, zaljubljivi čovjek. Glupan dakle, seljačina i jadnik, tip koji nikako ne pripada u visoko društvo. No upravo mu taj tip pomogne, posloži mu kockice i pokaže mu što je ljubav. Možda to Bernardu nije važno, no Robertu svakako je. Robert je onaj obični čovjek od nekad, onaj koji još znade i raditi i ljubiti. I koji od života ne očekuje uživanje servirano na tanjuru. Dapače, Robert od života ne očekuje ništa, on gotovo i ne postoji, on je za potrebe komedije administrativno mrtav, a za nas, zamišljene gledatelje, on je izumrlo biće, čudesni jednorog iz bajke, nešto što zapravo i ne postoji.
Danas nije potrebno da iskreni zaljubljenici u ljubav postoje. To nije cool. Nije hip. To je nekako tužno.
Svojom velikom književnom snagom Marc Camoletti previdio je ove tendencije modernog društva i napisao nam urnebesno smiješnu seks farsu. Koja je daleko više od toga.
Jer mi se ne smijemo samo krivo otvorenim vratima, pogrešnim susretima, posrnulim lažima. Mi se smijemo rušenju svijeta koji je bio sagrađen na beskrupuloznom hedonizmu. Nadamo se da u slomu tog svijeta i u smijehu koji ga prati ima još prkosne želje da se stvari vrate na staro. Smijemo se, a nadamo se da gubitnici mogu ponekad postati pobjednici.
Vrlo je vješto zamijesio taj komad ovaj naš pisac i stvorio nevjerojatno zabavne situacije. Vrlo je smiješno gledati kako se Bernardov svijet ruši, a Robertov stvara. Taj nas smijeh liječi, upozorava, tješi. Možda Bernard nije tako uobičajena pojava, možda Robert koji čuči u nama sutra izvuče dobitnu srećku. Ne vjerujete u to? Ni ja, ali bio bi to dobar vic.
Stoga dok čekamo da se to možda dogodi, smijte se zapletima koje nudi Boeing Boeing. Uživajte! – o predstavi redateljica Nina Kleflin.
PREMIJERA predstave Boeing Boeing: 08.rujna 2018.godine u Gradskom kazalište ‘Joza Ivakić’ Vinkovci.

Foto: Press