Ekskluzivno: Otokar Levaj – glumac otkriva Ameriku!
Piše: Gordana Malašić Lazić On 27 kol., 2016 At 05:57 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Sezona uragana, susjedi, razlike..

Otokar ekskluzivno za portal Scena.hr govori o životu na Floridi

Otokar Levaj– Kratko rečeno, ne nedostaje mi ništa, a ako ipak treba nešto izdvojiti, onda je to jutarnja kavica uz novine u omiljenom kafiću. No kad bolje promislim o trenutnoj situaciji u novinama i izdavaštvu općenito – ne, ništa mi ne nedostaje – rekao je glumac za portal Scena.hr. Otokar Levaj i Dunja Bedenko vjenčali su se lani na Floridi. Glumac otada živi u Americi.

“Život se odvija tako da se iz jednog klimatiziranog prostora odvezete do nekog drugog isto tako klimatiziranog prostora”
Kaže da se bez problema privikao na američki način života.
– Privikavati se baš i ne morate jer je sličnosti mnogo više nego razlika – naglasio je Otokar. Dodaje kako mu se čini da na Floridi živi oduvijek.

Otokar Levaj

– Ulica u kojoj živimo na neki način je slična mirnim uličicama zagrebačkog Medveščaka ili još bolje splitskih Bačvica. Temperature su oko 30 stupnjeva i ljudi se uglavnom voze u klimatiziranim automobilima. Dakle, život se odvija tako da se iz jednog klimatiziranog prostora odvezete do nekog drugog isto tako klimatiziranog prostora – objasnio je glumac.

Sezona uragana
Slobodno vrijeme Otokar najradije provodi na plaži u društvu svoje supruge.
– Iako je sada da tako kažem ‘mort sezona’. Sada je vrijeme čestih kiša i sezona je uragana. Doduše još nisam doživio ni malo jači povjetarac – ističe glumac. Otokar kaže da mu je trenutno najveći izazov usavršavanje engleskog jezika.

Otokar Levaj, Dunja Bedenko

“U školi sam dvostruko stariji od najstarijih polaznika”
– Engleski sam učio u osnovnoj školi, a kasnije iz nekih nepoznatih razloga njemački jezik, no dalje od površnog poznavanja nisam baš stigao. Dakle, prionuo sam učenju što je u mojoj dobi dosta težak posao. Naime, iz šampiona pamćenja pretvorbom sam postao prvak zaborava, pa mi nove riječi brže izlaze iz glave nego u nju ulaze. U školi sam dvostruko stariji od najstarijih polaznika, ali za razliku od Kineza, primjerice, meni je engleski ipak puno bliži! Utješno, zar ne? – ispričao je.

Vožnja je ‘piece of cake’…
Otokar je na Floridi položio vožnju.
– O vozačkom iz prve ruke i to sasvim svježe. Jučer sam oko 14 sati položio vožnju dok sam teorijski dio polagao u proljeće pred odlazak u Hrvatsku. Vožnja je zbilja ‘piece of cake’ jer je najvažnije stati na STOP, čuvati pješake i bicikliste kao oko u glavi, a o đacima da ne govorim. Autoškole ne postoje, kao ni tehnički pregled vozila. Pretpostavlja se da znate voziti i da vam je vozilo ispravno. A ako to baš i nije slučaj, vi snosite svaku moguću odgovornost – objasnio je.

Otokar i susjedi
Osim stila života u Americi, glumcu su se svidjeli i ljudi.
– Samosvjesni su, ljubazni, spremni pomoći (nije fraza), uvijek raspoloženi za razgovor o bilo čemu. Bez ustručavanja će vam prići nepoznata osoba i dati vam kompliment, recimo za dio Otokar Levajgarderobe ili ukupni izgled. A susjedi su spremni pozvati vas na kavu u svoj dom ili doći k vama ako ih pozovete. Ljubazno, ali bez prisnosti. U zadnje vrijeme su baš kao i kod nas popularne političke teme – Trump ili Clinton i slično – priča Otokar te nastavlja:

Razlike
– Osnovna razlika između života u Hrvatskoj i SAD-a je ta što je Amerika zemlja odgovornih ljudi, koji žive bolje ili lošije zavisno od položaja u društvu, a što opet zavisi od startne pozicije i želje za poboljšanjem. Nastoji se, po mogućnosti, postići što više učenjem, radom, sportom ili nekim drugim naravno legalnim načinom. To ‘reach goal’, postići cilj je glavna misao vodilja! Nema veza, nema rođaka ni kumova i nitko, baš nitko ne jadikuje kao kod nas kako je hrvatska država maćeha hrvatskim građanima. Država je dužna stvoriti okvir unutar kojega pojedinci i kolektivi djeluju za svoj i opći probitak. Onaj koji se ne pridržava normi ponašanja vrlo brzo upozna ‘čari’ državne represije. Ali najveća razlika između Hrvatske i SAD-a je uređen pravni sustav. Zeznete li državu, put od milijardera do Otokar Levajbeskućnika je brži od svjetlosti. Neki naši tajkuni se tamo ne bi šepurili na ne zna se čijim jahtama, niti kupovali stanove novcem svojih prijatelja.

Nemirni duh
Otokar ni kad dođe u Hrvatsku ne miruje.
– Za vrijeme boravka u Hrvatskoj tijekom travnja, svibnja i lipnja snimio sam drugu sezonu Crno-bijelog svijeta te sam sinkronizirao jednu animiranu seriju za HRT. Ovdje ne razmišljam o bavljenju glumom zbog jezične barijere. Imam neke ideje o monodrami za Hrvatsku, ali to još nije ni u povojima – otkrio je Otokar za portal Scena.hr.

Foto: Otokar Levaj priv. album

comment closed