fbpx

Nova dramska predstava Peer Gynt u HNK

Zagreb…

Hrvatsko narodno kazalište priprema novu dramsku predstavu Peer Gynt

Peer GyntU sklopu EU projekta European Theatre Lab koji financira Europska komisija i programa Kreativna Europa 2014. -2020., zagrebački HNK je u suradnji s partnerima iz  Det Norske Theatrea, nacionalnoga kazališta iz Osla, osmislio koprodukcijski projekt  Učini udaljenost nepostojećom. Projekt će rezultirati postavljanjem dvaju nacionalnih modernističkih klasika dramske književnosti,  Peera Gynta  Henrika Ibsena u režiji Erika Ulfsbya u zagrebačkome HNK i  Kraljeva Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana u Det Norske Theatreu  u Oslu.
Premijera predstave Peer Gynt bit će 20. travnja 2018. u HNK u Zagrebu, a Kraljeva 27. travnja 2018. u Oslu.
Peer GyntRedatelj Erik Ulsfby temelji ovu verziju Peera Gynta na susretu između Peera i Ljevača pucadi. Na Peerovo pitanje ‘Koja je svrha svega?’ dobiva odgovor da to treba naslutiti. Oni koji nisu kadri naslutiti osuđeni su postati đavolov lak plijen. S jednom nogom iznad ponora, Peer mora baciti svjetlo na vlastiti život i djela.
Dramaturzi predstave Peer Gynt su Carl Morten Amundsen i Sanja Ivić, scenografiju potpisuje Arne Nøst, kostimografiju Ingrid Peer GyntNylander, a skladatelj je Mitja Vrhovnik Smrekar.
Peer Gynt bliži se kraju životnoga puta. Umoran je, zasićen i istrošen. Život mu je bio obilježen mnoštvom uspona i još više padova. Bio je bogataš i skitao se po svijetu. Upoznavao je ljude i razna bića, vodio je egocentričan, buran i uzbudljiv život.
Peer je htio pobjeći – iz Norveške, ali prije svega od sebe. Želio je sebe stvoriti iznova, razviti se, obogatiti se; htio je trošiti i uživati. No sada se pred kraj života vraća kući opterećen bremenom doživljenih iskustava. Sad je čas da položi račune za svoj život. Tko je on zapravo? I hoće li sačuvati život nakon susreta s Ljevačem pucadi?
Siniša PopovićU ovoj izvedbi Ibsenova glasovita djela Siniša Popović utjelovljuje lik staroga Peera. To je Peer koji se osvrće na proživljeno u trenutcima kada se njegov život konačno bliži kraju. Publiku će ponijeti bujica uspomena iz tamne odaje Peerovih sjećanja. Različite uspomene redaju se jedna za drugom u dugačkome nizu. Doima se kao da Peer lista amo-tamo po vlastitu fotoalbumu u kojem se odvija i evocira cijeli njegov život. U njegovim uspomenama nalaze se priče, susreti i ispovijesti, a sve glumi ansambl od 14-ero glumaca.
U predstavi glume: Siniša Popović, Ksenija Marinković, Lana Barić, Luka Dragić, Nikša Kušelj, Alma Prica, Silvio Vovk, Filip Vidović, Nina Violić, Slavko Juraga, Vanja Matujec, Ivana Boban, Ivan Colarić i Luca Anić.

Foto: Press HNK