fbpx

Trenutni položaj žena u filmskoj industriji!

Sarajevo…

položaj žena– Rodna ravnopravnost je nešto na čemu filmska industrija treba raditi, nešto o čemu se i dalje treba razgovarati i o čemu se treba informirati. Poznavanje činjenica utire put akciji. Situacija u Bosni i Hercegovini u velikoj mjeri izgleda dobro jer su mnogi vodeći filmski autori žene, ali ne raspolažemo dovoljno preciznim statističkim pokazateljima koji bi nam pružili potpun uvid u situaciju. Zbog toga nam je izuzetno drago što se ova konferencija održava u okviru našeg regionalnog foruma koji je od svoga osnivanja imao za cilj unaprijediti znanje, pokrenuti diskusiju o ključnim pitanjima i pomoći nam da zajedno odlučimo o koracima koje je neophodno poduzeti u budućnosti – izjavio je povodom konferencije Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.
Predstavnici ministarstava kulture i predstavnici filmskih zaklada zemalja Vijeća Europe danas su se okupili u Sarajevu kako bi sudjelovali na konferenciji pod nazivom ‘Trenutni položaj žena u filmskoj industriji: pitanje spola. Možemo li bolje?’ na kojoj bi trebao biti pripremljen nacrt europske deklaracije o rodnoj ravnopravnosti u filmskoj industriji.
Konferenciju je otvorio ministar civilih poslova Adil Osmanović, a zatvorit će je šef BiH misije pri Vijeću Europe, ambasador Almir Šahović. Konferenciju organiziraju Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom.
Proteklih se godina sve više govori o različitim aspektima položaja žene u filmskoj industriji kao što su nedovoljna zastupljenost filmova ženskih redateljica u natjecateljskim programima velikog broja vodećih filmskih festivala, neravnopravan tretman žena prilikom inicijalnog pristupa filmskoj industriji, te uvjetima rada ženskih filmskih autorica i uvriježeni stavovi o njima.
Eksperti i ekspertice koji će sudjelovati u radu konferencije između ostalih uključuju Isabel Castro, zamjenicu izvršnog direktora filmskog fonda Eurimages; Ann Serner, glavnu izvršnu direktoricu Švedskog filmskog instituta, jedne od vodećih organizacija koja prikupljaja i analizira relevantne podatke o ovoj temi, Iris Zappe-Heller iz Austrijskog filmskog instituta; Aidu Begić, nagrađivanu bosanskohercegovačku redateljicu i scenaristicu; Holly Aylett, šeficu za istraživanja Europske ženske audio-vizualne mreže te autoricu studije o rodnoj ravnopravnosti u svijetu filma koja bi uskoro trebala biti objavljena i Sanju Ravlić, predstavnicu Hrvatske u Eurimagesu i predsjednicu radne grupe za rodnu ravnopravnost Eurimagesa.
Povodom konferencije HAVC je izdao Women in Croatian Film: 2015/2016, promotivnu publikaciju namijenjenu predstavljanju hrvatskih filmašica – redateljica dugometražnih i kratkometražnih filmova te producentica – koje stoje iza nekih od najuspješnijih i najzanimljivijih recentnih projekata.

Foto: Press