fbpx

Matanićev Zvizdan otvara Sarajevo Film Festival!

Sarajevo…

Počinje 21. izdanje Sarajevo Film Festivala

Sarajevo Film FestivalOsim Zvizdana, u natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 14. do 22. kolovoza 2015. godine, bit će prikazana još tri hrvatska filma: manjinska koprodukcija redateljice Ines Tanović, ‘Naša svakodnevna priča’, te dokumentarni filmovi ‘Lijepo mi je s tobom, znaš’ Eve Kraljević i ‘U potrazi za snom’ Mladena Mitrovića, koji će upravo na SFF– u imati svoju svjetsku premijeru. Nenatjecateljski program U fokusu koji donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije prikazat će debitantski dugometražni film ‘Ti mene nosiš’ redateljice Ivone Juke i manjinsku koprodukciju Ničije dijete Vuka Ršumovića.
Osim filmova u natjecateljskim programima ovogodišnjeg SFF-a, hrvatski dugometražni, kratkometražni i animirani filmovi prikazivat će se u još nekim nenatjecateljskim programima Festivala. Uz to, već tradicionalno, domaći naslovi prikazat će se i u sklopu programa Festival mediteranskog filma Split te Zagreb Film Festivala (najbolje od Kockica). Filmaši iz Hrvatske svoje su mjesto pronašli i u žiriju, a natjecateljski program 21. SFF-a u subotu, 15. kolovoza otvara Matanićev Zvizdan.
U žirijima Sarajevo Film Festivala nalaze se i dvije hrvatske filmske profesionalke. O najprestižnijoj nagradi ‘Srce Sarajeva’ u kategoriji igranog filma odlučivat će žiri, pod predsjedanjem rumunjskog redatelja Calina Petera Netzera, a u kojem su i hrvatska glumica Zrinka Cvitešić, britanski producent Mike Downey, srbijanska redateljica Maja Miloš te umjetnička ravnateljica kolumbijskog filmskog festivala u Cartageni Diana Bustamante. U žiriju EFA (European Film Academy/Europska Filmska Akademija) je i selektorica i producentica Festivala 25 FPS Marina Kožul, a uz nju u istom žiriju su i Laurent Crouzeix, jedan od izvršnih direktora Filmskog marketa i festivala kratkometražnog filma Clermont-Ferrand te redatelj Tom Shoval iz Izraela. Također, u žiriju kratkometražnog filma sjedit će i Una Gunjak, redateljica višestruko nagrađivane Kokoške.
Na devetom po redu Talents Sarajevo, programu Sarajevo Film Festivala namijenjenom mladim filmskim profesionalcima iz regije, sudjeluje i devetero mladih profesionalaca iz Hrvatske. Oni su: glumice Amanda Prenkaj, Doris Pinčić i Tina Orlandini, glumci Ivan Pašalić i Kruno Bakota, redateljica Karla Lulić, producenti Ana Rajić i Tomislav Ivković te scenaristica Lidija Špegar. Inače, Talents Sarajevo nastao je u suradnji s programom Berlinale Talents i Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu, a tijekom sedam dana donosi brojna predavanja, panel diskusije, treninge te sadržaje usmjerene ka profesionalnom umrežavanju filmskih talenata.
Koprodukcijski market CineLink predstavlja najperspektivnije regionalne dugometražne projekte u fazi razvoja i financiranja, a u njegovu je selekciju ušla i hrvatsko-njemačko-makedonska koprodukcija Life Begins (aka Freestyle čiju režiju potpisuje Sergej Stanojkovski, a scenarij Ognjen Sviličić. Producenti su, uz Sergeja Stanojkovskog, Marcelo Busse i Tomi Salkovski.
Dječji program i Teenarena donose animirani dječji film Igramo se priče – Cvrčak i Mrav Marine Andree Škop te manjinsku koprodukciju Pokraj mene Marte Prus kao i nagrađivani Piknik Jure Pavlovića.

Foto: Press