Hrvatski filmovi na 21. Sarajevo Film Festivalu!
Piše: redakcija On 22 srp., 2015 At 09:21 AM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Sarajevo…

Sarajevo Film FestivalU natjecateljskom programu 21. izdanja Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 14. do 22. kolovoza 2015. godine, bit će prikazana četiri hrvatska filma, dok će u ostalim selekcijama biti prikazana još dva domaća naslova.
U natjecateljskom programu dugometražnih igranih filmova bit će prikazan Zvizdan Dalibora Matanića, koji prati tri priče o zabranjenoj ljubavi u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, tijekom tri različita desetljeća. Film je premijerno prikazan u programu Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija, a u međuvremenu je uvršten i u službenu selekciju Nagrade LUX 2015 koju dodjeljuje Europski parlament. Produkciju filma potpisuje Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.
Uz Zvizdan, kojem je ovo regionalna premijera, u natjecateljski je program uvrštena i manjinska koprodukcija redateljice Ines Tanović, Naša svakodnevna priča. Ovaj dugometražni igrani film, kojem je prikazivanje na SFF–u ujedno i svjetska premijera govori o Sarajevu danas i prati priču obitelji Sušić, koja živi ‘našu svakodnevnu priču’, a sudbine glavnih likova i njihove emocije oslikane su kroz tradicionalnu bosansku pjesmu – sevdalinku. Produkciju filma potpisuje Dokument Sarajevo, a za koprodukciju su bili zaduženi Spiritus movens iz Hrvatske i Studio Maj iz Slovenije.
U natjecateljski program dokumentarnih filmova uvrštena su dva domaća ostvarenja: Lijepo mi je s tobom, znaš Eve Kraljević i manjinska koprodukcija U potrazi za snom Mladena Mitrovića, koja će imati svjetsku premijeru. Dokumentarni film Eve Kraljević, nastao u produkciji Hulahopa, prati deset godina života s Evinom sestrom Mijom koja ima Downov sindrom. Film je premijerno prikazan na ZagrebDoxu gdje je osvojio nagradu publike. Snovi se vraćaju kući Mladena Mitrovića nastao je u produkciji Fabrike snova iz Srbije i koprodukciji hrvatskog Factuma, a govori o ponovnom susretu grupe nekadašnjih Sarajlija koji su se nakon 1987. godine, kada ih je mladi Mitrović prvi puta snimao, rasuli svijetom stjecajem brojnih a ponajviše ratnih okolnosti.
Ti mene nosišNenatjecateljski program U fokusu koji donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije prikazat će debitantski dugometražni film Ti mene nosiš redateljice Ivone Juke. Film je nastao u produkciji 4Filma i koprodukciji slovenskog Vertigo/Emotionfilma te srpskog Sloan Film Productiona, a priča o tri protagonistice koje se bore za prihvaćanje, iskupljenje i nove prilike. Film je nedavno prikazan u natjecateljskom programu East of the West Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, a u domaćoj ga je distribuciji pogledalo više od 7.000 gledatelja.
Program U fokusu će prikazati i manjinsku koprodukciju Ničije dijete Vuka Ršumovića, nastalu u produkciji Art & Popcorn i koprodukciji BaBoon Production iz Srbije te Kinorame iz Hrvatske. Film govori o dječaku kojeg su duboko u planinama u Bosni i Hercegovini pronašli lovci u proljeće 1988. i koji je potom završio u domu za nezbrinutu djecu u  Beogradu. Film je osvojio tri nagrade na 29. Međunarodnom tjednu kritike u Veneciji te još niz vrijednih priznanja.
Sarajevo Film Festival ove se godine po 21. put održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 14. do 22. kolovoza. Jedan je od najprominentnijih filmskih festivala u jugoistočnoj Europi, a svake ga godine posjeti oko 100.000 ljubitelja filma.

Foto: Press

comment closed