fbpx

Premijera: Nove pustolovine Don Quijotea u HNK-u

Zagreb…

PremijeraPrva ovogodišnja dramska premijera u zagrebačkome HNK-u predstava je ‘Nove pustolovine Don Quijotea‘ prema istoimenome dramskom tekstu Tariqa Alija u režiji Paola Tišljarića, a održat će se u četvrtak, 11. veljače 2016. godine. Pakistanski filozof, autor, filmski djelatnik i povjesničar u tome tekstu propituje identitet i društvenu poziciju Don Quijotea u 21. stoljeću.
U predstavi nastupaju: Luka Dragić kao Don Quijote, Ivan Glowatzky kao Sancho Panza, Barbara Vicković kao Dulcinea, Ivana Boban u ulogama Imigrantice, Bankarice, Žene i Bolničarke, Dušan Gojić u ulogama Bankara, Pripovjedača i Pjesnika, Alen Šalinović u ulogama Ministra financija, Muškarca i Vojnika X te Katija Zubčić kao Rocinanta i Kristijan Potočki kao Sivonja.
PremijeraKako Tariq Ali sậm napominje, pravi neprijatelj Don Quijotea iz 17. stoljeća u romanu Miguela de Cervantesa je dogmatizam. Naime, Cervantesovi roditelji, Židovi, zbog španjolske su inkvizicije preobraćeni na kršćanstvo. Upravo zbog toga, kao borbu protiv dogma svih oblika, Tariq Ali je napisao svoj dramski tekst. On promišlja važnost i jednakost svih bića; imigranata, vojnika, pjesnika, luđaka, životinja. Kroz vizuru glavnih likova Don Quijotea i Sancha Panze otkrivamo svijet 21. stoljeća na način na koji ga oni vide, što dovodi do defamilijarizacije koja nas potiče na pomisao o tome kako je idealizam subverzivan, nimalo besmislen i nipošto uzaludan. Predstava Nove pustolovine Don Quijotea referira se na PremijeraCervantesova Don Quijotea kao i na pisce koji su pisali o tome glasovitome liku svjetske književnosti. Ansambl je okupljen u nekonvencionalnomu istraživanju pojma donkihotizam i onomu što on sve danas može značiti. Predstava problematizira pitanja individualne slobode, nametnutih svjetonazora, zadanosti ponašanja i uvriježenosti mišljenja.
Redatelj, scenograf i oblikovatelj svjetla je Paolo Tišljarić. Dramaturginja je Valentina Galijatović, kostimografkinja Tea Bašić, a skladatelj Ozren K. Glaser. Oblikovatelj video projekcija je Willem Miličević, a scenskoga pokreta Matea Bilosnić.
PREMIJERA: četvrtak, 11. veljače, 20 sati
REPRIZNE IZVEDBE: 12. i 22. veljače, 20 sati

Foto: Press