fbpx

Premijera: Majka Terezija – Svetica u tami

Cekate…

Predstava nastala po autentičnim zapisima – Majka Terezija okupila snažnu glumačku postavu u CeKaTe Teatru

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Majka TerezijaCeKaTe i Udruga za dramski odgoj mladih ‘Dom’ koproduciraju predstavu Svetica u tami, čija premijera će se održati 22. listopada 2016. godine. Tekst Venka Andonovskog nastao je po autentičnim zapisima Majke Terezije koju tumači Kostadinka Velkovska.
Inspirativan životni put spoznaje, sazrijevanja i sumnji najveće svjetske humanitarke Majke Terezije okupio je zvučnu glumačku ekipu u Centru za kulturu Trešnjevka kako bi prikazali hrvatsku praizvedbu teksta makedonskog prozaiste i dramatičara Venka Andonovskog nastalog prema autentičnim zapisima Majke Terezije.
Glavnu ulogu u predstavi tumači karizmatična Kostadinka Velkovska, dok će se u ostalim ulogama naći poznati kosovski glumac Ilir Tafa te Velimir Čokljat, Mia Krajcar, Šiško Horvat Majcan i Ljiljana Čokljat. Dramaturginja predstave je Željka Turčinović, redateljica Ivana Peroš, a kostimografkinja Doris Kristić. Izbor glazbe potpisuje Igor Savin, Dizajn svjetla u nadležnosti je Saše Mondekara, a oblikovatelj fotografija i videa je Ivan Šurina. Tekst je s makedonskog preveo Borislav Pavlovski.

Majka Terezija

Predstava Svetica u tami prati kronologiju života Majke Terezije; njezinu skromnu katoličku obitelj (majka Drana, brat Lazar) albanskih korijena u kojoj se rodila u Skoplju 1910 godine, rađanje želje da se zaredi i posveti siromašnima, kao i njezin put preko Zagreba, Irske do indijske Kalkute gdje osniva red Misionarki ljubavi.
Na putu prepoznajemo silnu snagu i energiju kojom ta sitna žena svjedoči ispravnost svoga puta pomažući najsiromašnijima i najbjednijima, onima od kojih su svi digli ruke, ne gledajući na vjeru, boju kože i nacionalnost, imajući na umu samo čovjeka kojemu treba ljubav i pomoć. Upravo zbog takvoga života Majka Terezija dobila je Nobelovu nagradu za mir, a nedavno je proglašena svetom.
Premijera predstave zakazana je za 22. listopada. Više informacija pronađite ovdje.

Foto: Press