Premijerno: Plesna predstava Bella Ciao

Zagreb…

Plesna predstava Bella Ciao rođena je iz istraživanja raznih oblika izvedbenog zajedništva i podrške

Bella CiaoU četvrtak, 17. svibnja 2018. godine s početkom u 20.00 sati, u Pogonu Jedinstvo, na rasporedu je premijerna izvedba inkluzivne predstave Bella Ciao. Plesna predstava Bella Ciao rođena je iz istraživanja raznih oblika izvedbenog zajedništva i podrške, a nastala je u suradnji Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta – IMRC i plesne autorice Silvije Marchig. U predstavi nastupaju: Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Marijan Pajvot, Nikola Orešković i Ognjen Vučinić.
O predstavi Bella Ciao Silvija Marchig:
Bella Ciao, talijanska revolucionarna pjesma, stoji u naslovu kao simbol borbe, i otpora bilo kojim opresivnim ideologijama nad slobodom tijela: opresije “ispravnih” nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, ‘jakih’ nad slabijima, ‘savršenih’ nad krhkima. Tijela koja istražuju svoje različitosti i Bella Ciaoigraju se njima, iskreno i bez zadrške, bile su u centru našeg umjetničkog interesa. Unutar grupe sedmero plesača/izvođača, tražili smo mjesta na kojima se možemo otvoriti prema granicama svojih nesavršenosti, krhkosti i ranjivosti, kako bismo kroz njih proizveli izvedbenu snagu. Izvedba tako postaje mjesto intenzivne medijacije emocija, a izvođači nosioci ideje slobodnog pojedinca posvećenog zajedništvu. Glavno tkanje izvedbe zajednički je osjećaj za prostor i vrijeme, u suigri plesača/izvođača i muzičara, i na koncu, publike. Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrednije događa se uvijek u prostoru među nama. Bella Ciao predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode.
Bella CiaoInkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta – IMRC osnovan je 2012., kao edukacijski i izvedbeni projekt posvećen inkluziji u suvremenom plesu. Od početka radi na najvišoj profesionalnoj i umjetničkoj razini, a u šest godina rada naše radionice i izvedbe potaknule su mnoge plesne entuzijaste, one s invaliditetom i one bez, da se počnu baviti plesom. Tako donosimo ideju inkluzije na plesne i kazališne pozornice i potičemo naše članove u vlastitim kreativnim projektima. Svoje predstave i radionice do sada smo predstavili publici u Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku, Bjelovaru i Osijeku, a gostujemo i međunarodno (Glasgow, Lisabon, Roveretto, Atena). Umjetnička voditeljica IMRC kolektiva je Iva Nerina Sibila, a organizacijski tim čine Amela Pašalić i Helvecia Tomić. IMRC dio je Hrvatskog instituta za pokret i ples, a djeluju uz podršku Zagrebačkog plesnog centra.

Autorica: Silvia Marchig
Su-autori i izvođači: Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Marijan Pajvot, Nikola Orešković, Ognjen Vučinić
Glazbenici: Luka Čapeta i Hrvoje Klemenčić
Foto, dizajn promo materijala, tehnička podrška: Jason Mulhausen
Foto: Marko Gutić Mižimakov
Pjesma Bella Ciao u izvedbi je Giovanne Daffini.
Produkcija: HIPP / IMRC 2018.
Ostvareno u rezidenciji i uz podršku Plesnog centra TALA.
IMRC djeluje u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom.
Premijera: 17. svibnja 2018. / Pogon Jedinstvo / Zagreb

Foto: Press