fbpx

Ekskluzivno: Svjetski virtuoz Roby Lakatos o karijeri i koncertu u Lisinskom

Samo za Scena.hr…

VIOLINIST S NAJBRŽIM PRSTIMA NA SVIJETU: Lakatos će sa svojim ansamblom nastupiti u KD ‘Vatroslav Lisinski’ u Zagrebu 3. ožujka 2017. godine u sklopu OFF ciklusa Zagrebačke filharmonije

Roby Lakatos– Ja sam zaljubljen u glazbu u cjelini. Violina je dio mog života od rođenja. Svoju glazbu nazivam Gypsy fusion i ponosno objavljujem da sam prvi koji je integrirao elemente jazza i svjetske glazbe u romsku glazbenu tradiciju – rekao je Roby Lakatos ekskluzivno za portal Scena.hr uoči koncerta. Lakatos će sa svojim ansamblom nastupiti u KD ‘Vatroslav Lisinski’ u Zagrebu 3. ožujka 2017. godine u sklopu OFF ciklusa Zagrebačke filharmonije. Slavni violinist prvi nastup je imao s devet godina, a rođen je u legendarnoj obitelji romskih violinista. Lakatos je glazbenik koji briše granice između klasične i popularne glazbe spajajući elemente mađarskog folklora i jazza s klasičnim glazbenim izričajem. Lakatos kaže da je život puno bolji i ljepši uz glazbu.
Roby Lakatos– Ako mogu ponuditi bar poneki zabavan trenutak publici, učiniti da oni zaborave svoje brige barem na trenutak tijekom mog nastupa, tada bih već bio vrlo sretan – otkrio je Lakatos za portal Scena.hr. Lakatos je u svojoj karijeri surađivao s brojnim velikim umjetnicima, a za portal Scena.hr izdvojio je suradnje koje su mu posebno drage i koje su utjecale na razvoj njegove umjetnosti.
– Ako već moram, odabrao bih dva umjetnika, a to su Stephane Grappelli i Sir Yehudi Menuhin. Grappellija bih izdvojio kao pionira jazz violiniste, a Menuhina zbog radosti, ljepote i intenzitetu njegove duše koju donosi publici. Imao sam tu sreću da sam nastupio s obojicom, a što je jako utjecalo na razvoj moje umjetnosti i karijere – ističe. Lakatosa nazivaju ‘violinistom s najbržim prstima na svijetu’.
– Mislim da to ima veze s tehnikom koju koristim pri sviranju – kazao je Roby Lakatos. Ističe da privatno voli slušati jazz i klasičnu glazbu.
Roby Lakatos– Ali također uživam u slušanju i pop glazbe. Glazbeni žanr nije važan, pod uvjetom da glazba pruža emociju i kreativnost – dodaje Lakatos. U Hrvatskoj je posljednji put bio 2015. godine na Dubrovačkim ljetnim igrama u Dubrovniku. Kaže da u Hrvatskoj ima dobre prijatelje, a od naših glazbenika voli jazz pjevačicu i pijanisticu Lanu Janjanin. Za kraj razgovora za portal Scena.hr Lakatos je zagrebačkoj publici poručio:
– Nadam da ću publici pružiti vrlo zabavnu večer te ih pozivam da sjednu, da se opuste i da uživaju u glazbi.

Foto: Press