fbpx

Premijerno na TV: Gospodin Relja i Tko pjeva, zlo ne misli

Dokumentarni film Gospodin Relja i Tko pjeva, zlo ne misli

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u četvrtak, 30. prosinca 2021. godine na Drugom programu (HRT– HTV2) u udarnom terminu od 20.05 premijerno će prikazati dokumentarni film Gospodin Relja.

Gospodin Relja

Film Gospodin Relja govori o filmskom, televizijskom i kazališnom glumcu, redatelju, pokretaču i voditelju jednog teatra, ali i košarkašu, hokejašu, kontrabasistu na ljetnim gažama, mladiću koji je plovio na tankeru, studirao ekonomiju, igrao tenis, vodio konferansu na jazz-koncertima, poznavao slavne filmske zvijezde, no zauvijek ostao vjeran Zagrebu i svom Teatru u gostima.

Gospodin Relja

Sve to je Relja Bašić, no svakako i puno više od tog opisa. Kao peta generacija pravih Zagrepčana izvrsno je poznavao imaginarni glembajevski salon, znao je kako se sjedi u fraku, kako se toči konjak, izvrsno je govorio četiri jezika, bio je prvi kajkavac koji je primljen na Akademiju.

Nizale su se uloge – od dramskih karakternih, preko urbanih bonvivana, komičnih šekspirijanskih likova, do dvostrukih špijuna i negativaca u partizanskim filmovima i mnogobrojnim ulogama u međunarodnim koprodukcijama s nekim od najvećih imena europskog filma.

Često je govorio da moraš biti građanin da bi dobro glumio malograđanina. Ulogom gospodina Fulira u remek djelu Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli” osigurao si je nezaboravno mjesto u trajnom sjećanju mnogobrojnih generacija.

Bio je jedan od najkreativnijih glumaca u hrvatskoj povijesti. Njegova glumačka karijera trajala je dulje od pola stoljeća.

Odigrao je više od 3700 kazališnih predstava, glumio u 57 domaćih i više od 60 stranih filmova. Bio je vrsni karakterni glumac koji se nikada nije ponašao kao zvijezda, već kao pravi zagrebački gospodin.

U filmu o Relji Bašiću uz inserte iz nekih njegovih filmova i kazališnih predstava, čut ćemo njegova razmišljanja o glumi, karijeri, obitelji, slavi te sjećanja na djetinjstvo, život u Zagrebu i nezaobilazan Teatar u gostima.

O njemu govore članovi njegove obitelji: supruga Koraljka Bašić i kćeri Nina i Nika Bašić, prijatelji, kolege teatrolozi i kritičari: redatelj Branko Ivanda, akademik Boris Senker, teatrologinja Snježana Banović, filmski kritičari Nenad Polimac i Igor Tomljanović, glumci: Mirjana Bohanec Vidović, Ljubica Jović, Helena Buljan, Neva Rošić i Pero Juričić.

Gospodin Relja
Direktor fotografije: Siniša Galar
Režija: Lada Džidić Barić
Scenarij: Lada Džidić Barić
Producentica: Sanja Knez

Gospodin Relja

Odmah nakon filma Gospodin Relja, u terminu od 21 sat na rasporedu je svevremenski klasik „Tko pjeva, zlo ne misli” u kojem je Relja Bašić ostvario svoju životnu ulogu, onu gospodina Fulira.

Film svoju popularnost duguje izvrsnoj režiji Kreše Golika (Imam dvije mame i dva tate, Ljubica), izvrsnom glumačkom odabiru (od kojih se najviše ističe Relja Bašić, kojega je uloga markantnog Fulira obilježila za cijeli život), nizu popularnih hrvatskih pjesama (Marijana, Fala, Kak taubeka dva) i sjajnom, detaljnom prikazu života u predratnom Zagrebu (film je uglavnom sniman na autentičnim lokacijama po Gornjem gradu, Samoboru, Maksimiru, Savi). Redatelj filma nagrađen je Brončanom arenom u Puli 1971. godine.

Foto: Press – HRT