fbpx

Šnajder: Uređenje zgrade HNK Osijek bila bi kruna karijere

Intervju za portal Scena.hr…

Božidar ŠnajderIntendant Božidar Šnajder tvrdi da je Hrvatsko narodno kazalište Osijek najorganiziranije kazalište, koje s minimalnim financijskim sredstvima, postiže maksimalne rezultate. A toj tezi ide u prilog i činjenica da su ove godine tri Nagrade hrvatskog glumišta otišle u HNK Osijek. Šnajder kaže kako za tri godine odlazi u mirovinu. A za portal Scena.hr otkriva da bi silno želio za vrijeme svog mandata urediti kazališnu zgradu, a to znači detaljnu i cjelovitu rekonstrukciju pročelja zgrade kako bi se vratio sjaj i ljepota tog spomenika kulture. Dodaje da bi to bila kruna njegove karijere.

Scena: Krenuli ste s novom sezonom.
Nova se kazališna sezona zahuktava, već su izvedena dva premijerna naslova, i to u operi ‘Tosca‘, G.Puccini, i u drami ‘Moć zemlje‘ J.Matka. Obje premijere su izvrsno primljene kako od kritike tako i od publike. To je vrlo bitno jer pozitivno djeluje na rad svih zaposlenika kazališta, posebice umjetnika te ih motivira za daljnji rad. U međuvremenu je kazalište dobilo i nekoliko vrlo visokih nagrada i priznanja što je dalo dodatnu motivaciju da ova sezona bude izuzetno uspješna i kvalitetna.

Scena: Ima li politika utjecaja na vaš rad i rad kazališta?
Vjerovali ili ne politika ne čini nikakav pritisak niti utjecaj na samu djelatnost kazališta. Pod time podrazumijevam repertoar kazališta, odabir suradnika, podjelu uloga i slično. Također na mene se ne vrši pritisak u zapošljavanju djelatnika kazališta, tako da tu imam potpunu autonomiju i na tome sam zahvalan osnivačima, a to su i Grad Osijek, a posebice mislim na čelnike tih jedinica lokalne samouprave i na tome sam im zahvalan. Da je politika izuzetno utjecajna i utječe na izbor i imenovanje intendanta to je točno. Ta prenaglašenost utjecaja politike na izbor nije dobra i trebalo bi se voditi ne političkim, već stručnim kriterijima, uspjesima u radu, programima i sličnim kriterijima prilikom imenovanja intendanta.

Scena: HNK Osijek došao je na zavidnu razinu.
Osječko kazalište je danas doista na jednoj visokoj razini i to po visokim umjetničkim dometima umjetničkih ansambala. Do te razine se došlo vrijednim radom i trudom i zalaganjem svih zaposlenika, dobrim međuljudskim odnosima, uzajamnim poštovanjem i uvažavanjem. Tvrdim da je osječko kazalište najorganiziranije kazalište koje s minimalnim financijskim sredstvima postiže maksimalne rezultate. Dokaz tomu su upravo brojna priznanja i nagrade što djeluje motivirajuće i daje silan vjetar u leđa svim zaposlenicima.

Scena: Kako funkcionira financijska struktura kazališta?
Nažalost, financijska situacija u kazalištu je obrnuto proporcionalna rezultatima kazališta. Mi smo zasigurno kazalište s najnižim financijskim sredstvima u odnosu na broj zaposlenika i obim programa u odnosu na sva kazališta u Hrvatskoj. Tu ću biti vrlo konkretan, da ne bi bilo kakvih dvojbi. Osnivači kazališta Osječko-baranjska županija i grad Osijek financiraju plaće zaposlenika u visini od 90 posto, a 10 posto plaće kazalište financira iz vlastitih sredstava. Sredstva za materijalne troškove su nedostatna, tako da se materijalni troškovi pokrivaju s nešto više od 50 posto. Osnivači za program kazališta ne izdvajaju niti jedne lipe, tako da se program pokriva sredstvima Ministarstva kulture i to s iznosom manjim od ostalih nacionalnih kazališta, tako da i dio programa pokrivamo iz vlastitih sredstava.

Scena: Obiteljski ste čovjek. Koliko vam znači podrška obitelji u poslu?
Da, obiteljski sam čovjek, oženjen, otac dva punoljetna sina, djed dvoje unučadi. Nastojim obitelj ne opterećivati svojim radnim i poslovnim obvezama. Da imam premalo vremena za obitelj posebno za ovo dvoje najmanjih točno je i to mi doista manjka. Obitelj razumije moju zauzetost u poslu i daje mi potporu, ali sam svjestan da im ne posvećujem dovoljno pozornosti i ponekad mi bude žao zbog toga.

Božidar ŠnajderScena: Jeste li zadovoljni trenutnim stanjem u kazalištu?
Nisam u potpunosti zadovoljan trenutnim stanjem u kazalištu, a glavni razlog je financijska situacija. Smatram da djelatnici kazališta rade puno, da rade kvalitetno, da su izuzetno vrijedni, a da za svoj rad nisu dovoljno nagrađeni. Također smatram da ovo kazalište ima potencijala za veći broj premijernih i repriznih naslova, a da je ograničavajući faktor upravo nedostatak financijskih sredstava. Pored naših osnivača, koji bi trebali izdvajati više financijskih sredstava za kazalište, jer smo stožerna i najveća i najvažnija institucija kulture u istočnom dijelu Hrvatske, smatram da bi Ministarstvo kulture Republike Hrvatske trebalo s većim iznosom financirati osječku nacionalnu kazališnu kuću jer mi to zaslužujemo visokim umjetničkim dometima koje ostvarujemo.

Scena: Planovi…?
Kad me pitate za planove, oni su doista veliki, a nije mi preostalo puno vremena da ih realiziram s obzirom na to da mi je preostalo tri godine do stjecanja prava na starosnu mirovinu. Kad bih istaknuo onaj najveći cilj koji želim ostvariti za trajanja ovog mandata, onda je to uređenje kazališne zgrade i to u punom smislu te riječi, a to znači detaljna i cjelovita rekonstrukcija pročelja zgrade da se vrati onaj sjaj i ljepota tog spomenika kulture nulte kategorije, da bude onakva ista kakva je bila 1866. godine kad je sagrađena. Kad bih to uspio, to bi bila kruna mog više od 30 godina rada u ovom kazalištu.

Foto: Press