Premijera: Drama ‘Moć zemlje’ Janka Matka!
Piše: Snježana Županović On 24 stu., 2015 At 11:23 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Osijek…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Ivana Gudelj– Igram ulogu starije sestre Jele iz plemićke obitelji Jurić, koja je za razliku od svoje mlađe sestre Vere (Matea Grabić), vrlo nježna, plaha, profinjena i jako vezana uz svoju majku. Ova drama je prepuna zavrzlama i preokreta, i ovim putem sve vas pozivam u HNK u Osijeku – rekla je o svojoj ulozi za portal Scena.hr prelijepa glumica sa stalnim angažmanom u HNK Osijek Ivana Gudelj.
Drama ‘Moć Zemlje‘ Janka Matka će biti premijerno prikazana u osječkom HNK u petak 27. studenog, a na programu je i 28. i 30. studenog 2015. godine s početkom u 20,00 sati pod redateljskom palicom Želimira Mesarića.
– Radnja drame ‘Moć zemlje’ temelji se na istoimenom Matkovu romanu objavljenom 1944. godine. Istinita je priča o plemkinji Veri pl. Jurić iz Matkova rodna Moć zemljekrašićkoga kraja koja isprva ohološću koja nekako nasljedno i pripada pripadnicima njezina visokog staleža izluđuje i sustavno ponižava seljake koji onako biblijski obrađuju plodna polja na i oko posjeda njezine veleuzvišene obitelji. Cijela ta priča slabašno podsjeća na ‘opjevanog’ Franju Tahija (dakako u ženskome tijelu), da se u njoj onako stameno seljački ne pojavljuje mladi Jura (poput Jurja koji je iscipelario zmaja) koji staje na kraj drzovitoj velikašici, svaljuje je s konja i gotovo obljubljuje. Valjda zaprepaštena hrabrošću Jure koji u slavonskoj verziji postaje Đuka, Đuke koji u hipu premošćuje sve staleške jazove, ohola Vera mijenja životni rakurs, pa počinje svijet oko sebe gledati iz sasvim drukčije, nove perspektive. Shvaća kako su ljubav i zemlja koja nam pod nogama bruji (ako pozorno slušamo) izvor svega života i posvemašnje ispunjenje koje čovjeka može učiniti sretnim u vlastitoj koži, okruženju u kojemu se zatekao. Koliko god bilo teško povjerovati u takav ishod priče o srazu dvaju dijametralno suprotnih staleža, koliko god lako bilo Matka optužiti za petparačku patetiku, priča o barunici koja odustaje od vlastita podrijetla i zajamčene budućnosti u svili i kadifi doista se dogodila. Mogu to potvrditi i ljudi koji još žive na njezinu ‘poprištu’. Život doista piše romane, neštedimice nas dovodi u situacije koje su zapravo samo raskrižja na kojima nastavljamo pravo, zacrtanim putem ili mijenjamo smjer ulijevo ili udesno, te samo stvaramo nevjerojatne obrate i (gotovo) neočekivane ishode koje je Janko Matko tako vješto bilježio, poput fotografa (samo slovima) sačuvao za budućnost. I koliko god ga službena kritika smatrala trivijalnim, ‘limunadski’ slatkim, Matku se nipošto ne može zanijekati činjenica da je poput njegove kolegice po peru, Marije Jurić Zagorke, intrigantnošću svojih djela dao velik doprinos širenju pismenosti u Hrvata. Pa i šire. Prije no što će se one elektroničke kutije koje nazivamo malim ekranima domovima proširiti poput paukove mreže i postati dostupne svima u svakom trenutku, Matkove su knjige ljude okupljale i s užitkom se čitale naglas, svojom zanimljivošću ljude tjerale da nauče pisati i čitati. Što nipošto nije zanemarivo – piše u priopćenju o drami ‘Moć zemlje’.
Uloge: Davor Panić, Ivana Gudelj, Ljiljana Krička Mitrović, Duško Modrinić, Antonio Jakupšić, Aleksandar Bogdanović, Anita Schmidt, Aljoša Čepl, Radoslava Mrkšić, Vjekoslav Janković, Antonija Pintarić, Jasna Odorčić, Petra Blašković, Mario Rade, Miroslav Čabraja, Zorislav Štark, Damir Baković, Ivana Medić i Nikola Pavišić.

Foto: Press

comment closed