fbpx

Održana svjetska premijera filma Dalibora Matanića Zora

Na festivalu Black Nights film Zora

– Neobično mi je zadovoljstvo da sam uspjela svladati sve prepreke i doći na Black Nights, na svjetsku premijeru drugog filma iz Dadine ‘Trilogije sunca’. Festival se održava pod jakim epidemiološkim mjerama, ali se ipak održava u kino dvoranama. Ne damo se mi filmaši samo tako – izjavila je Tihana Lazović nakon premijere.

Zora

Sinoć je na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu održana svjetska premijera Zora, novog igranog filma Dalibora Matanića. Filmski festival koji se održava u glavnome gradu Estonije od 13. do 29. studenog jedan je od 15 svjetskih festivala A-kategorije. ‘Zora’ je prvi hrvatski dugometražni igrani film koji je prikazan u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu tog prestižnog festivala. Filmsku ekipu ‘Zore’ u Tallinnu je predstavila Tihana Lazović, koja u filmu glumi Iku, ženu slomljenu obiteljskom tragedijom zatečenu u vrtlogu galopirajućeg neonacizma.
– Iskustvo snimanja ‘Zore’ je poput onog u ‘Zvizdanu’, iskustvo koje glumci najviše vole – kada ti redatelj daje slobodu i prostor za razvijanje uloge – zaključila je Tihana.

Zora

Radnja filma Zora, koju nakon svjetske čeka hrvatska premijera, smještena je u mračan društveni kontekst bliske budućnosti. ‘Zora’ je drugi dio Matanićeve filmske ‘Trilogije Sunca’ (Zvizdan, Zora, Sumrak) ̶ trilogije protiv fašizma. Kao i u ‘Zvizdanu’, Matanić i u ‘Zori’ uz režiju potpisuje i scenarij za film te se nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva.
Nakon svjetske premijere, prve kritike Zore objavili su Screendaily i Cineuropa. Wendy Ide u Screendailyju, uspoređujući Zvizdan i Zoru, kaže: „Premda oba filma kao inspiraciju imaju podjele proizašle iz sukoba na Balkanu, pristup je u ‘Zori’ zagonetniji. Iako film možda zahtijeva više promišljanja i analize kako bi njegova poruka u cijelosti bila shvaćena, režijsko je umijeće neupitno“, prognozirajući filmu dobar festivalski život.
Cineuropa, također uspoređujući prvi i drugi film ‘Trilogije sunca’, ističe: „Suprotno jasnom kodiranju ‘nas’ i ‘njih’ po etničkoj osnovi u ‘Zvizdanu’, Matanić se ovdje zalaže za složenije i apstraktnije podjele, ispunjavajući film nabijenom atmosferom i snažnom simbolikom.“ Autor Marko Stojiljković posebno hvali glumačke izvedbe te montažu, zaključujući kako je „Zora izvanredno filmsko djelo“. Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica ‘Zore’ je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević.
Glavna muška uloga pripala je Krešimiru Mikiću, koji igra Matiju. Tihana Lazović glumi njegovu suprugu Iku, dok djecu utjelovljuju Lara Vladović i Maks Kleončić. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz. Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.

Foto: Press – Branko Knez