Teatar Tirena slavi 20 godina postojanja
By redakcija On 6 lis., 2017 At 10:42 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Zagreb…

Teatar Tirena osnovan je 1997. godine, a 20. rođendan slavi četiri dana, tijekom kojih se održavaju različiti programi

Teatar TirenaJučer je povodom 20 godina postojanja premijerno bila izvedena nova predstava za tinejdžere, ‘#generacija‘ koja se bavi utjecajem tehnologije na odrastanje, komunikaciju i ljudsku interakciju. Predstavu autorski potpisuju redateljica Tina Hofman i dramaturginja Nina Horvat kojima je ovo treći zajednički projekt u Tireni. U predstavi igraju Nikolina Ljuboja i Ivan Bošnjak.
Osim premijere nove predstave u sklopu proslave 20 godina Tirene održat će se i ogledni satovi predškolske, srednjoškolske i studentske dramske grupe, performansi koje će polaznici dramskog studija izvoditi po gradu, radionica povjerenja i neverbalne komunikacije, natjecanje u improvizacijama a na samom kraju izvest će se tri prošlogodišnje predstave dramskog studija – “Bajka o dva Lj” (režija: Marija Šorša), “Kaos prije premijere” (režija: Ines Škuflić-Horvat) i “San Ivanjske noći” (režija: Ines Škuflić-Horvat).
U 20 godina u Tireni je uprizoreno 35 profesionalnih predstava, od toga 13 interaktivnih. Projektima interaktivnog kazališta Tirena je obuhvatila preko 160 škola i 20 000 djece i mladih diljem Hrvatske. Teme koje su obrađivane u sklopu projekata bile su različite: ekologija i briga o okolišu, vršnjačko nasilje, ovisnosti, seksualni odgoj, životne vrijednosti, tolerancija.
U Tireninom dramskom studiju na 6 različitih lokacija djeluje 21 dramska grupa s 250 polaznika. Kroz dramsku igru pripremaju se za uključivanje u svijet odraslih i upoznaju s dramskom umjetnošću. Dramske grupe svoje predstave igraju na Danima Teatra Tirene (Tirenafest) i festivalima za djecu i mlade. Polaznici dramskih studija sudjelovali su europskim dramskim susretima u Finskoj, Izraelu, Mađarskoj, Turskoj, Irskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Švicarskoj i Danskoj.
Teatar Tirena ima i svoju biblioteku – do sada su izdane tri zbirke igrokaza za djecu i mlade “Maštoplov”, “Panika u Strahogradu” i “Kaos prije premijere” a u planu je i četvrta.
Tijekom cijele školske godine u Tireni se održavaju radionice koje su namijenjene razvijanju kazališne kulture, kreativnom i estetskom razvoju djece i mladih te edukaciji voditelja aktivnosti za djecu i mlade. Od 2004. godine Tirena organizira i Kazališni kamp dramsko-pedagoški edukacijski centar namijenjen kreativnom i estetskom razvoj djece i mladih i edukaciji osoba koje s njima rade. Kamp se održava u Pazinu, a od 2013. godine i u Zagrebu.
Teatar Tirena dobitnik je više priznanja i nagrada. Među njima je i nagrada Hrvatskog centra za dramski odgoj za poseban doprinos dramskom odgoju, sustavnu višegodišnju edukaciju mladeži i dramskih pedagoga u programima Kazališnog kampa, te dvije međunarodne nagrade za djelotvornu kazališnu edukaciju mladih i razvoj imaginativne koncepcije odgojnog teatra.

Foto: Press

comment closed